Wat is het cocktaileffect dat in de lucht boven Chemours en Sliedrecht optreedt?
Wat is het cocktaileffect dat in de lucht boven Chemours en Sliedrecht optreedt? Het Kompas

PvdA stelt kaartjes beschikbaar voor film Dark Waters

13 januari 2020 om 12:35 Maatschappelijk Dossier Chemours

SLIEDRECHT De PvdA Sliedrecht stelt vijftig kaartjes beschikbaar voor de film Dark Waters, die op 23 januari in première gaat in bioscoop The Movies in Dordrecht.

Deze film gaat over het schokkende en waargebeurde verhaal advocaat Rob Billot en een boer uit West Virginia. Op zijn land wordt giftig afval geloosd, wat de oogst verpest en het vee doodt. Vervolgens ontstaat er een jarenlange juridische strijd en raken zij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient advocaat Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemieconcern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap, die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën.

Een sterke vergelijking met de al jaren lopende discussie tussen de bewoners van Sliedrecht en Dupont/Chemours in Dordrecht dringt zich op.

De Partij van de Arbeid Sliedrecht is van mening, dat zo veel mogelijk Sliedrechters kennis moeten nemen van deze – op feiten gebaseerde – film over dat juridische gevecht tegen Dupont in Amerika over het door hen gestorte giftige afval.

Geïnteresseerden in een gratis toegangskaartje kunnen zich aanmelden bij de Partij van de Arbeid op e-mail adres pvda.retourafzender@gmail.com onder vermelding van hun naam, adres, telefoonnummer en leeftijd. Lid zijn van de Partij van de Arbeid is geen voorwaarde en de bedoeling is om met een zo groot mogelijke groep Sliedrechters deze film te bezoeken, ongeacht politieke- of geloofsovertuiging.

De PvdA meldt: ,,Daarmee onderstrepen we dan wederom onze grote zorgen over onze gezondheid en leefmilieu. Ook vanuit de overige politieke partijen is inmiddels grote belangstelling getoond om naar de première van deze film te gaan. We sluiten ons dan ook graag aan bij de woorden van onze burgemeester Bram van Hemmen in zijn nieuwjaarstoespraak, dat hij het onbegrijpelijk vindt, dat Chemours/Dupont weigert mee te werken aan onderzoek naar de mate waarin GenX kankerverwekkend is. ‘Chemours vindt dat blijkbaar overbodig, maar het tegendeel is waar. Niet steeds “ja, ja, ja” zeggen, maar uiteindelijk “nee, nee, nee” doen.’ Wat ons betreft jaag je daarmee de Sliedrechtse bevolking alleen maar tegen je in het harnas, want het gaat immers om ons aller gezondheid.”

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie