Afbeelding
Marjanne Dijkstra

Robijnen jubileum van Marianne Bor

24 januari 2020 om 08:12 Onderwijs

SLIEDRECHT Het is rustig op obs De Wilgen. Een groep kinderen speelt lekker buiten in de januarikou en kinderen uit groep 8 maken in de hal van de school hun eigen journaal. Directrice Marianne Bor - van den Berg (60) staat op een trapje om iets te pakken en schuift daarna aan voor een gesprek. Het is bijna feest op school: ze viert 23 januari haar veertigjarig jubileum in het onderwijs.

door Marjanne Dijkstra

,,Ik heb de opleiding tot kleuterleidster gedaan en begon ooit op kleuterschool De Kwastenpot in Giessenburg. In die tijd was er weinig werk voor leerkrachten, je had echt geluk als je een baan kon krijgen. In augustus 1980 begon ik op kleuterschool De Klimop voor het vervangen van een zwangerschapsverlof. Dat beviel goed, want ik mocht blijven. In de loop der jaren ging de kleuterschool op in de basisschool en fuseerden we met een aantal andere scholen. We kregen veel nieuwe collega's erbij. Ik deed verschillende cursussen en werd in 2005 adjunct-directeur en inmiddels ben ik al weer vijf jaar directeur. Heel af en toe sta ik nog wel voor de groep, als het echt nodig is. "

In de afgelopen veertig jaar is er veel veranderd in het onderwijs, zo stelt Bor. ,,Vroeger was de wereld denk ik overzichtelijker voor kinderen. Na school waren kinderen thuis bij hun moeder, dat is nu vaak anders. De wereld komt bij kinderen via de televisie en YouTube de huiskamer binnen. De beelden zijn niet altijd geschikt. Aan de andere kant bieden deze media leerkrachten de mogelijkheid om de wereld duidelijker te maken via het smartboard: die mogelijkheid is supermooi. Het is allemaal niet slechter hoor, gewoon anders. En als het straks lekker weer wordt, komen de knikkers, flippo's en het elastiek gewoon weer tevoorschijn op het schoolplein. Dat vind ik altijd mooi om te zien."

Ze blikt over het plein: ,,In het onderwijs heb je écht een prachtige baan. Je werkt met jonge kinderen en ze zijn altijd enthousiast. Ik vind het belangrijk een goede vertrouwensband met kinderen op te bouwen en zet hun het welzijn altijd voorop. Het is ook echt een hele vrolijke baan."

Haar jubileum viert ze met de leerlingen door iets lekkers te trakteren. ,,Ook heb ik een borrel met mijn collega's en wat oud-collega's. Ik werk hier heel erg fijn met een goed stel collega's dat veel voor elkaar overheeft en met leuke kinderen vanuit alle lagen van de maatschappij. Ik ga nog steeds elke dag met plezier naar mijn werk."

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie