Onthulling Holocaust-monument
Onthulling Holocaust-monument Richard van Hoek Fotografie

Holocaustmonument onthuld

24 januari 2020 om 15:52 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Burgemeester Van Hemmen onthulde donderdagavond het Holocaust-monument LEVENSLICHT. Dit gedenkteken is een tijdelijk lichtmonument, wat in het kader van 75 jaar Vrijheid in Sliedrecht zal zijn. Donderdag stond het monument op het Merwedeplein, de dag erna werd het verplaatst naar de Stationsweg. Ook komt het monument een paar dagen aan het dr. Langeveldplein te staan.

De gemeente doet mee aan dit project omdat er ook vanuit Sliedrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog Joden zijn gedeporteerd: achttien Joodse inwoners en tien Joodse onderduikers. Het monument is een tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogsmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid. De Stichting Dijksynagoge en de Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht zijn actief bij dit project betrokken.

24 en 25 januari staat het monument bij het bestaande herdenkingsmonument aan de Stationsweg, 26 en 27 januari bij de Dijksynagoge, op 28 en 29 januari bij de muziektent op het Dr. Langeveldplein. Het monument keert weer terug op 30 en 31 januari naar het Merwedeplein, waarna het op 1 februari na de slotceremonie (om 19.30 uur) bij het herdenkingsmonument aan de Stationsweg weer verdwijnt uit Sliedrecht.

Alle dagen is het monument te bezichtigen tussen 18.00 en 20.00 uur.

DOEL Het doel van het tijdelijk lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat ook voormalige inwoners van Sliedrecht zijn gedeporteerd. Het monument heeft 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen, die symbool staan het aantal oorlogsslachtoffers uit Nederland. Van Hemmen: ,,We maken op deze manier de veelheid van het aantal oorlogsslachtoffers zichtbaar. Ik vind het mooi dat op daarmee de herinnering levend blijft. Sliedrecht heeft ook in die geschiedenis een plek. Voor hén komt LEVENSLICHT naar ons dorp."

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie