Gemeenteraadslid, Gemeente Sliedrecht
Gemeenteraadslid, Gemeente Sliedrecht Richard van Hoek

Dark Waters

7 februari 2020 om 13:48 Column Dossier Chemours

Zaterdag 25 januari ben ik op initiatief van een groep verontrustende burgers uit Sliedrecht aanwezig geweest bij de vertoning van de film Dark Waters. In Dark Waters neemt een onbeduidende advocaat het op tegen de chemische megafabrikant DuPont. Deze advocaat staat een boer bij, wiens land gelegen naast een verwerkingsplaats van chemisch fabrikant DuPont, ernstig vervuild is geraakt. En niet alleen zijn koeien sterven bij bosjes, ook zijn eigen gezondheid takelt opvallend snel af.

Langzaam ontvouwt zich een verontrustende geschiedenis. DuPont loost al decennialang willens en wetens chemische stoffen (PFAS) die ernstige gevaren met zich meebrengen voor de volksgezondheid. Deze situatie is vergelijkbaar met de situatie in Sliedrecht waar Chemours/DuPont vanaf 1960 bewust gevaarlijke stoffen loost in het water en in de lucht.

Het blijft een schande dat onze overheid met de kennis van nu blijft toestaan dat Chemours/DuPont gevaarlijke stoffen blijft lozen in de lucht en in het water. Het verlenen van vergunningen om te lozen en uit te stoten is misdadig. Het wordt tijd dat onze bestuurders zich dit eens echt gaan realiseren. Deze film toont de sluwheid, achterbaksheid en ongelooflijke geraffineerdheid van Chemours/DuPont in volle omvang. “Onze overheden worden gegijzeld door deze onderneming” dat is één van de conclusies die wordt getrokken in deze film. Gebeurt dit ook niet in Nederland? Waar de Provincie, het Rijk en rechterlijke macht zwicht voor deze onderneming en zij weer een nieuwe vergunning verleent om gevaarlijke stoffen te lozen in de Merwede.

We moeten het niet meer accepteren dat deze onderneming nog macht heeft over de toekomst van Sliedrecht en haar inwoners. Chemours/DuPont die daarbij zijn eigen regels volgt, de overheden manipuleert en rechters laat oordelen terwijl essentiële informatie die rechtstreeks te maken heeft met de aanslag op onze gezondheid worden weggemoffeld of verdoezeld. Het wordt tijd dat geheel Sliedrecht wakker wordt in 2020 en wij samen een eenheid vormt om deze onderneming weg te krijgen. Het wordt tijd dat de (bagger)boeren opstaan.

Stop deze vernietiging van onze leefomgeving!

[Mark Jongeneel

[Fractievoorzitter Slydregt.NU

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

Raadspraat

advertentie
advertentie