Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Paas: 'Vol gas verder met uitvoering coalitieakkoord'

19 februari 2020 om 14:27 Politiek

SLIEDRECHT De fracties van de SGP-ChristenUnie, het CDA en de PvdA lieten afgelopen zaterdag weten geen vertrouwen meer te hebben in de samenwerking met PRO Sliedrecht. Ze zeiden de samenwerking met de partij op en besloten met zijn drieën verder te gaan. Daarmee behoudt de coalitie een meerderheid van 12 zetels van de in totaal 21 zetels tellende gemeenteraad.

door Marjanne Dijkstra

De partijen melden: ,,Twee jaar geleden is een ambitieus coalitieakkoord opgesteld met als doel het beste resultaat voor Sliedrecht. Om succesvol uitvoering te kunnen geven aan het coalitieakkoord is een stabiele en betrouwbare coalitie noodzakelijk. Zowel stabiliteit als betrouwbaarheid ontbreken op dit moment. Werken aan een mooi Sliedrecht kan alleen vanuit een coalitie waar een constructieve samenwerking is. Door eigen toedoen van PRO Sliedrecht is deze situatie ontstaan. Zij hebben keer op keer op keer onze coalitie ondermijnd en daardoor in het college hun eigen wethouder in het nauw gebracht."

Gerrit Venis van PRO Sliedrecht meldt dat het nieuws bij hem en zijn partijgenoten is ingeslagen als een bom. ,,Als een coalitie ontspoort komt er vaak een informateur bij om te kijken of er uit te komen valt, maar de deur ging hier meteen dicht. Ik had zaterdag slechts een half uur om iedereen te informeren. Natuurlijk maakt iedereen fouten, maar ik heb nooit getwijfeld aan de integriteit van dit college. Ik vind het oprecht jammer dat we hier niet uit konden komen. Leuk is dit al lang niet meer, boos zijn heeft weinig zin en ik wil niet persoonlijk worden. Ik ben verdrietig voor Hanny, dit hebben wij allemaal niet voor haar gewild."

De breuk in de coalitie heeft als gevolg dat wethouder Hanny Visser-Schlieker uit het college zal verdwijnen. De coalitiebreuk komt op een ongunstig moment, kort na het vertrek van wethouder Ben van der Plas en het net na de breuk aangekondigde vertrek van burgemeester Bram van Hemmen. Cees Paas van de fractie SGP-ChristenUnie vertelt dat er zo snel mogelijk een nieuwe wethouder wordt gezocht. ,,De PvdA zal snel haar kandidaat-wethouder presenteren en we hopen dat deze persoon nog in maart aan de slag kan. We zijn voornemens om met drie wethouders door te gaan. We willen dan vol gas door met de uitvoering van het coalitieakkoord zoals dat er ligt, want daar staan wij nog steeds achter.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie