Afbeelding
PvdA Sliedrecht

PRO secco

12 maart 2020 om 15:16 Column

Onlangs heb ik één van de moeilijkste politieke keuzes in acht jaar moeten maken. Het rationele is daarbij mijn leidraad geweest, echter in het volle bewustzijn van de emotionele schaduwzijde.

Maar als je met elkaar een afspraak maakt, waarbij iedereen water in zijn eigen wijn doet om tot een breed gedragen akkoord te komen, moet je daarna niet proberen dat water er weer uit te filteren, omdat je vindt dat je te weinig van je eigen wijn terug proeft.

Dan had je immers niet akkoord moeten gaan tijdens het aanlengen van de wijn, zoals de VVD twee jaar geleden deed tijdens de coalitie onderhandelingen en hun liberale wijn terugtrok uit de cocktail.

Was er dan geen waarschuwing aan vooraf gegaan? Jawel, één van de sommeliers waarschuwde ons voor een mogelijke wrange bijsmaak in de vorm van 'een ongeleid PROjectiel', maar dat zou door de overige ingrediënten de afdronk zeker niet gaan schaden.

Maar naarmate de wijn rijpte werd steeds duidelijker dat er toch sprake was van enige koppigheid in het vat. Een koppigheid, die door de overige ingrediënten niet meer onderdrukt werd en die zelfs een bijdrage leverde aan een negatieve afdronk. Persoonlijk heb ik meerdere personen herhaaldelijk gewezen op dit PRO-bleem.

Helaas werd dit, naast de herkenning, afgedaan met 'dat lost zich binnenkort vanzelf op'. Echter, toen - triest genoeg - dhr. De Borst om privéredenen zich tijdelijk terugtrok, werd het fractievoorzitterschap in handen gegeven van dhr. Venis, die tijdens de onderhandelingen in 2018 nog door zijn eigen fractie was aangeduid als 'ongeleid PROjectiel'.

En die spreekwoordelijke geest kwam vervolgens letterlijk uit de fles. PRO Sliedrecht verwerd steeds meer tot oppositiepartij. Dat leidde tijdens een samenkomst op 3 februari tot een pijnlijk dieptepunt door met stappen tegen het college te dreigen op basis van in hun bezit zijnde vertrouwelijke documenten, tenzij er wat water uit de wijn gehaald zou worden!

Samenwerken is iets waar je op basis van wederzijds vertrouwen op kunt toasten, maar dat werd die dag onherstelbaar beschadigd. De fractie van PRO Sliedrecht voelde zich waarschijnlijk sterk genoeg om met dat dreigement weg te komen zonder het politieke draagvlak voor hun eigen – goed functionerende – wethouder op het spel te zetten.
Evenwel was voor coalitie partijen CDA, SGP/CU en onszelf de maat vol en werd op 15 februari het vertrouwen in de fractie van PRO Sliedrecht opgezegd.

Ik hoop oprecht dat PRO Sliedrecht met de kersverse fractievoorzitter Mark Verheul de weg terug zal vinden naar een trotse lokale partij. Mark, succes!

En die wijn met bittere nasmaak gooien we weg om met zijn drieën verder te gaan waar we twee jaar geleden aan zijn begonnen.

[Anton Huijzer
Fractievoorzitter PvdA Sliedrecht

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie