Geert van Dijk
Geert van Dijk BDU media

Waar zal ik het eens over hebben?

19 maart 2020 om 14:49 Column Corona Sliedrecht

Maart. Normaal gesproken een maand waarin je het over de lente hebt. Bomen en struiken die uitlopen. De lente komt!

Toch voelt het totaal anders dan alle andere lentes. Heel ons openbare leven is platgelegd door het coronavirus. De maatregelen van de overheid moeten verspreiding van het virus tegengaan. Scholen en horeca zijn dicht. Bijeenkomsten zijn zo veel mogelijk afgeblazen. Niemand weet hoe lang dit gaat duren. Hordes hamsteren houdbare handel. Op alle media gaat het maar over één ding.

Iemand zei: dit is zelfs in de Tweede Wereldoorlog niet voorgekomen: dat kerkdiensten niet doorgingen. Zondag preekte ik in een vrijwel lege kerk. Bizar, maar dankzij de techniek luisterden zo'n 200 mensen mee.

De crisis raakt talloze mensen heel direct. Ondernemers die vrezen voor de toekomst van hun bedrijf. Gehandicapten die niet naar de dagbesteding kunnen. Ouderen die door minder contact meer vereenzamen. En dan heb ik het nog niet eens over vluchtelingen op Lesbos, die nu helemaal vergeten worden.

Mijn collega Jan Mudde maakte een rap:

Wat politici niet lukte – krijgt corona wel gedaan,
De stikstofuitstoot wordt beperkt – vluchten zijn van de baan.
De schepping krijgt een sabbatsrust – al duurt-ie veel te kort,
Straks geven we weer volop gas – en razen we weer voort.

Deze crisis laat zien hoe kwetsbaar wij als mensen zijn. Alles heeft met alles te maken. Wij denken alles onder controle te hebben. Maar één virus legt alles plat. Dit vraagt om bezinning op ons leven. Ook als alles weer achter de rug is.

Het woord 'crisis' is Grieks voor 'oordeel' of 'schifting'. In moeilijke tijden wordt duidelijk welke keuzes je maakt en waar die toe leiden. Dan komt aan het licht hoe je eigenlijk leeft: Ben je bereid om te delen? Dan hou je altijd over. Wil je altijd maar meer? Dan kom je altijd tekort. Iets om juist nu aan te denken.

Jezus noemt dit de wet van de graankorrel. Als je bereid bent jezelf weg te geven, juist dan draag je vrucht. Wil je daarvan een voorbeeld hebben, denk dan in deze lijdensweken aan wat Hij heeft gedaan.

Sterkte allemaal!

[Geert van Dijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie