Afbeelding
Ikea

Opkomst en ondergang van IKEA Sliedrecht

9 april 2020 om 17:29 Partnercontent

IKEA behoort wereldwijd tot de bekendste en grootste meubelzaken. Ook in Nederland is IKEA niet meer weg te denken. En dan gaat het niet alleen om mensen die meubels komen shoppen bij de IKEA. Veel mensen weten de weg ook te vinden voor een ontbijtje of een kop koffie. Sliedrecht heeft een belangrijke rol gespeeld voor IKEA Nederland.

Eerste Nederlandse vestiging
Sliedrecht had lange tijd de primeur met de allereerst Nederlandse IKEA. Dit ging overigens niet zonder slag of stoot. IKEA toonde in 1973 voor het eerst interesse voor een eerste Nederlandse vestiging op het Sliedrechtse bedrijventerrein aan de A15. Alleen de lokale middenstand en de gemeenteraad waren tegen. Het zou volgens hen ten koste gaan van de lokale middenstand. IKEA beweerde juiste het tegendeel en nodigde de gemeenteraad zelfs uit voor een bezoekje aan Zweden om het tegendeel te bewijzen. De gemeenteraad wees deze uitnodiging af en de plannen gingen de ijskast in. Later in de jaren 70 ontstond er contact tussen de Sliedrechtse eigenaar Henk Hartog van een meubelwinkel en IKEA. Hij had op het bedrijventerrein een groot stuk grond aangekocht voor een meubelzaak. IKEA mocht geen grond kopen, dus werd er de afspraak gemaakt dat IKEA de grond van Hartog zou huren. De ondernemer bouwde een winkel met een oppervlak van 14.000 m² en in 1978 trok IKEA hier in.

Populariteit
Vanaf het begin was IKEA Sliedrecht een ware publiekstrekker. Niet alleen IKEA profiteerde hiervan. De angst van de gemeenteraad dat de lokale middenstand hieronder zou lijden bleek onterecht. Op het bedrijventerrein kwamen ook andere interieurwinkels en die trokken mede door de aanwezigheid van IKEA veel bezoekers. In de loop der jaren werd Sliedrecht automatisch gekoppeld aan IKEA en miljoenen bezoekers vonden de weg naar IKEA. Het geheel nieuwe winkelconcept van het bedrijf, met complete interieurs en mooie meubels die gemakkelijk in elkaar waren te zetten, viel in de smaak. Ook de prijzen waren ten opzichte van Nederlandse woonspeciaalzaken laag. Een inboedelverzekering vergelijken is altijd verstandig, maar IKEA-meubels waren zo betaalbaar dat eventuele schade goed te dragen was zonder deze bij een verzekeraar te claimen. Na jaren van ongekende populariteit bleek dat de vestiging niet kon meekomen met andere IKEA-vestigingen.

Sluiting
De vestiging van IKEA bleek uiteindelijk met 14.000 m² te klein. Uitbreidingsmogelijkheden waren er wel, maar vanwege de bezoekersaantallen niet meer rendabel. Er waren in rondom liggende gemeenten ook andere vestigingen van IKEA geopend, dus IKEA Sliedrecht had haar monopoliepositie verloren. Ook de slechte verkeerssituatie bij de op- en afritten van de A15 speelde een belangrijke rol in het besluit in maart 2006 om IKEA Sliedrecht definitief te sluiten. De datum 30 juni 2006 is een zwarte dag voor Sliedrecht. Toen viel definitief het doek voor de plaatselijke IKEA-vestiging. Was iedereen in de jaren 70 nog tegen de komst van IKEA, bij de sluiting heerste er grote teleurstelling. Tot op de dag van vandaag wordt door veel inwoners van Sliedrecht nog met weemoed teruggekeken naar de geschiedenis van 'hun' IKEA.

Anne van den Houten

advertentie
advertentie