Afbeelding
Eenzaamheid

'Eén tegen eenzaamheid' in Sliedrecht

9 april 2020 om 17:30 Partnercontent

Wethouder Hanny Visser heeft onlangs getekend voor het landelijk actieprogramma 'Eén tegen eenzaamheid'. Het programma is bedoeld om de stijgende eenzaamheid onder ouderen te doorbreken. Van de 75-plussers in Sliedrecht voelt maar liefst 57 procent zich eenzaam. Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde. Niet alleen heeft eenzaamheid serieuze gevolgen voor de mentale gezondheid, maar ook voor de fysieke.

Actieprogramma 'Eén tegen eenzaamheid'
Het actieprogramma 'Eén tegen eenzaamheid' werd in 2018 landelijk gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Tegenwoordig zijn 126 gemeenten, meer dan 100 nationale bedrijven en maatschappelijke organisaties aangesloten bij het initiatief. Deze partijen werken samen om de trend van eenzaamheid te doorbreken. Eenzaamheid houdt niet alleen verband met mentale klachten, maar ook met fysieke problemen. Het meest duidelijke verband dat wetenschappers ontdekt hebben is tussen eenzaamheid en depressie. Daarnaast lopen eenzame ouderen een dubbel zo groot risico op het ontwikkelen van alzheimer. Net als stress heeft eenzaamheid een negatieve invloed op het immuunsysteem. Hierdoor kan het leiden tot pijn in gewrichten en een verhoogde vatbaarheid voor infecties.

Coalitie 'Erbij in Sliedrecht'
Als antwoord op de stijgende eenzaamheid onder ouderen is de coalitie 'Erbij in Sliedrecht' al langere tijd actief bezig met het aanpakken van eenzaamheid. Hierbij richt de coalitie zich niet enkel op ouderen, maar ook op jongeren en volwassenen die eenzaam zijn. 18 lokale organisaties hebben de handen ineen geslagen om de eenzaamheid die inwoners van gemeente Sliedrecht ervaren te doorbreken. Het is ook mogelijk voor inwoners om zich aan te sluiten bij het netwerk. 'Erbij in Sliedrecht' organiseert onder andere ontmoetingen waarbij inwoners aansluiting kunnen vinden bij een hobby. Ook is het mogelijk om gewoon een praatje met anderen te komen maken. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd zoals de Kom Erbij Week Sliedrecht, dat dit jaar waarschijnlijk een vervolg krijgt.

Isolatie zorgt voor eenzaamheid
Wanneer iemand geen of weinig betekenisvolle contacten heeft, ontstaat er een sociaal isolement. Mensen krijgen hierdoor het gevoel alleen te staan. Het is dus belangrijk om contacten te stimuleren. In Sliedrecht worden hiervoor onder andere bijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast is het mogelijk om kosteloos een computercursus te volgen in de bibliotheek. Hierdoor kan men gemakkelijker in contact komen met anderen en de banden aanhalen met familie of vrienden die niet in de buurt wonen. Ouderen met een auto ervaren doorgaans minder eenzaamheid. Het behouden van mobiliteit is zeer belangrijk, niet alleen omdat ouderen zo zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze ergens naartoe gaan, maar ook doordat het makkelijker is om sociale contacten te onderhouden. Autorijden is voor mensen op leeftijd niet vanzelfsprekend. Het zicht verslechtert vaak en ook het afsluiten van een autoverzekering kan lastig zijn in verband met de hoge premiekosten. Voor deze groep kan het ov of aangepast vervoer een goed alternatief zijn.

Anne van den Houten

advertentie
advertentie