Afbeelding
Coronavirus

Coronavirus geen ver-van-mijn-bedshow meer

9 april 2020 om 17:31 Partnercontent

Begin maart ging het Beatrixziekenhuis in Gorinchem op slot. Een zieke vrouw werd positief getest op het coronavirus. Bezoekers mochten het ziekenhuis niet in en er werden geen nieuwe patiënten opgenomen. Er werd al snel begonnen met het testen van degenen die in contact waren gekomen met de zieke vrouw, maar de eerste testen waren negatief. Al snel liep het aantal besmettingen in Nederland in de tientallen.

Social distancing, quarantaine en isolatie
Het coronavirus leidt tot zorgen bij veel mensen. Ook in de regio Rijnmond zijn besmettingen geconstateerd. Hoe is Nederland voorbereid op het virus en wat kan men zelf doen om besmetting te voorkomen? Zo worden sommige mensen gevraagd om social distancing toe te passen. Anderen moeten in quarantaine of worden geïsoleerd, thuis of in het ziekenhuis. Bij social distancing mag men wel naar buiten om bijvoorbeeld even naar de winkel te gaan, maar hierbij moeten ze afstand houden van omstanders en lichamelijk contact vermijden. Deze methode is bijvoorbeeld nuttig voor mensen die net uit een gebied komen waar veel besmettingen zijn of voor degenen die een zieke huisgenoot hebben. Quarantaine wordt toegepast op degenen die contact hebben gehad met iemand die besmet is geweest, maar zelf niet ziek is. Men spreekt van isolatie wanneer iemand (mogelijk) ziek is.

Invloed op de economie
Hoewel er van grote paniek zeker geen sprake is, zijn er wel degelijk mensen gaan hamsteren voor het geval zij in quarantaine moeten. (Chinese) restaurants worden minder bezocht en de handel met China heeft een tik gekregen. Veel mensen zijn bang om pakketjes te bestellen uit China, maar aangezien het virus een korte tijd overleeft buiten een lichaam, vormen pakketjes geen gevaar.

Wat te doen?
Nu het virus in Gorinchem is opgedoken, is het coronavirus niet langer meer een ver-van-mijn-bedshow. Doordat Sliedrechters angstig zijn dat het virus nu ook snel deze kant op komt, is de grootste vraag natuurlijk: 'Hoe voorkom ik een besmetting?' Grotendeels zijn de preventiemaatregelen gelijk aan die van de gewone griep. Het is belangrijk dat men regelmatig de handen wast, enkel aan de binnenkant van zijn ellebogen niest en hoest en papieren zakdoekjes gebruikt. Daarnaast is het natuurlijk cruciaal dat degenen die gevraagd worden zichzelf sociaal te distantiëren, dit ook daadwerkelijk doen. Hierdoor moet men wat meer tijd thuis doorbrengen, maar dit hoeft niet per se een erge straf te zijn. Een (mogelijk) besmette burger hoeft zich namelijk niet te beperken tot televisie en/of Netflix. Doordat zij verzekeringen of energie vergelijken, kan wat extra vrije tijd nuttig worden besteed. Heel handig dus voor dingen waar men anders niet of weinig aan toe komt.

Anne van den Houten

advertentie
advertentie