Afbeelding
ANP Foto

LIVEBLOG coronavirus: Nederland op slot (week 4)

6 april 2020 om 15:27 Corona Corona Sliedrecht

SLIEDRECHT We zijn een kleine maand verder sinds het moment dat echt gesproken kon worden van een coronacrisis. Althans de periode waarin voor Nederland ongekend strenge maatregelen zijn genomen tegen verspreiding van het coronavirus covid-19. Nederland ging zondagmiddag 15 maart min of meer op slot, aanvankelijk voor 3 weken, maar die periode is inmiddels verlengd tot 28 april. In dit liveblog houden we van minuut tot minuut de ontwikkelingen bij. Niet alleen nationaal maar ook voor de regio, net als in ons eerdere liveblog dat je hier kunt lezen. Tips? Geef ze door via kompas.sliedrecht@bdu.nl

Maandag 13 april

13.55 uur De daling in de coronacijfers lijkt door te zetten. Vandaag meldt het RIVM dat 147 patiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 49 minder dan een dag eerder. Daarnaast zijn er 86 personen als overleden gemeld tegenover 94 gisteren.

Het aantal positief geteste personen is ook aan het dalen. Voor het eerst sinds 8 april ligt het onder de duizend in een etmaal, namelijk 964. Tot nu toe zijn er 26.551 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

Zondag 12 april 

14.07 uur Voor het eerst sinds 30 maart zijn het afgelopen etmaal minder dan honderd personen gemeld die overleden zijn aan het coronavirus COVID-19. Het gaat om 94 personen, tegenover 132 een dag eerder.

Verder zijn er 196 patiënten in het ziekenhuis opgenomen geweest; vergelijkbaar met gisteren (189).

Zaterdag 11 april

14.05 uur Vandaag zijn er 189 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld, tegenover 225 een dag eerder, zo meldt het RIVM in zijn laatste cijfers. Er zijn 132 personen als overleden gemeld, tegenover 115 een etmaal eerder. Deze mensen zijn overigens niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 24.413 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, waarvan 1316 vandaag . De nieuwe meldingen komen uit alle 12 provincies, maar met 411 (31%) kwamen de meeste nieuwe meldingen uit de provincie Zuid-Holland. In de provincie Utrecht ging het om 53 nieuwe meldingen.

Vrijdag 10 april 

14.53 uur Opnieuw zijn er minder meldingen van coronapatiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Waren dat er gisteren nog 308, vandaag maakt het RIVM melding van 237 patiënten. Het aantal meldingen van aan covid-19 overleden personen was bijna exact gelijk: 148 tegenover 147 een etmaal eerder. Deze mensen zijn overigens niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Donderdag 9 april

14:28 uur De nieuwste RIVM-cijfers maken duidelijk laten een blijvende verlaging van de gemelde aantallen coronapatiënten en -overledenen zien. Vandaag zijn er 308 patiënten gemeld die in het ziekenhuis zijn opgenomen of geweest (gisteren 292). Er zijn 147 personen als overleden gemeld, tegenover 234 de dag ervoor.

09:17 uur GGD Zuid-Holland Zuid heeft op Spinel Veiligheidscentrum een drive-through ingericht waar zorgpersoneel snel en veilig getest kunnen worden op het coronavirus. Zorgmedewerkers die getest willen worden rijden in hun auto het terrein op. Daar worden ze in de teststraat opgewacht door een volledig ingepakte verpleegkundige die met een wattenstaafje slijm uit de keel en de neus wegneemt. De zorgmedewerker hoeft hiervoor niet de auto uit. Meer meer hierover

Woensdag 8 april 

21:42 uur Lokale kranten en omroepen kunnen bij het Rijk aankloppen voor een eenmalige bijdrage om de coronacrisis te doorstaan. Mediaminister Arie Slob roept daarvoor een tijdelijk steunfonds in het leven met 11 miljoen euro in kas. Hij vraagt gemeenten en provincies verder om bijvoorbeeld te blijven adverteren in de plaatselijke pers of zelf ook geld bij te leggen. Lees het hele artikel.

14.56 uur Vandaag zijn er 292 met het coronavirus besmette patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld. Dat is meer dan gisteren, maar nog steeds een stuk minder dan de dagen ervoor. Wel werden er meer overleden patiënten gemeld dan voorgaande dagen: 234. 

Dinsdag 7 april

14:27 uur Vandaag zijn er 260 met het coronavirus besmette patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld, vrijwel evenveel als gisteren, maar een stuk minder dan de dagen ervoor. Daarnaast werd het overlijden gemeld van 101 personen; minder dus dan de 116 van een etmaal eerder. Het totaal aantal positief geteste patiënten steeg met 952, een flinke daling ten opzichte van de dag ervoor (1224).

Maandag 6 april

In de enorme stroom aan artikelen over het coronavirus is veel behoefte aan extra context en duiding. Bij veel lezers leven vragen over wat wel en niet mag en wat de stand van zaken is. Wij hebben beschikbare informatie van bijvoorbeeld het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Rijksoverheid hier voor je op een rijtje gezet.  

Profielfoto Louis van Oort

Louis van Oort

advertentie
advertentie