Romy den Otter
Romy den Otter BDU media
ECHT SLYDREGTS

Ik wens, ik wens

7 mei 2020 om 11:19 Opinie

Nu je het grootste deel van de tijd aangewezen bent op jezelf, binnen de vier muren van je huis, word je automatisch meer met jezelf en je eigen gedachten geconfronteerd. Zo ervaar ik dat in ieder geval. Ik ben normaal al redelijk dromerig, soms totaal verzonken in mijn eigen fantasieën en nu al helemaal. Ik denk na over de toekomst, bedenk tal van scenario’s en dwaal weg, dolend over de paadjes van mijn gedachtewereld. Ik passeer de filosofische vragen en de levensvragen, waarop geen eenduidige antwoorden te vinden zijn en waarover eindeloos gediscussieerd kan worden. Ook nutteloze vragen en willekeurige weetjes komen voorbij. Gekoesterde herinneringen en mooie momenten. En de verhalen die ik als kind zo graag las en sprookjes waarnaar ik graag luisterde, zoals het oriëntaalse sprookje van Aladin uit Duizend-en-één Nacht. Een arme jongeman vindt een bijzondere lamp, waarin een geest schuilt die wensen vervult.

Stel dat u zo’n magische lamp vindt. Je wrijft voorzichtig met je vingers over het edelmetalen oppervlak. Je beseft de waarde wel, maar de magie nog niet. Dan ontdoe je de lamp met de palm van je hand van stof en zand, zodat je in de glans jezelf kunt zien, vervormd. Toch tonen de veranderde proporties een herkenbaar gezicht met ogen die sprankelen, want ze kijken vooruit, de hoop nog niet verloren. De reflectie toont je lippen, waarop onuitgesproken wensen nog rusten. Je ademt zachtjes uit, bijna bang voor geluid, want verwondering gaat gepaard met stilte. De lamp in je hand omhult een onbegrijpelijkheid. Besef is iets voor later. Jij mag in vervulling laten gaan waarnaar jij smacht, wat altijd onmogelijk leek. Wat is wijsheid? Wens je dat? Wens je geld, macht, geluk, schoonheid, vrede, een blik in de toekomst, een herkansing van het verleden?

Ik weet niet wat ik zou wensen, ik zou er lang over na moeten denken. Misschien zijn wensen wel afhankelijk van het moment. Ik denk dat velen onder ons op dit ogenblik wensen dat alles gauw weer ‘normaal’ wordt, dat hoop ik zelf ook. Voor nu wens ik u in ieder geval het beste toe.

Romy den Otter

Actuaris Van der Leij slaat toe in 7e ronde

SLIEDRECHT Het duurde even voordat hij de juiste vorm had, maar in de 7e ronde van de online competitie bij de senioren van Schaakvereniging Sliedrecht wist hij hard toe te slaan. Actuaris Arjan van der Leij wist met een record aantal punten van 23 als eerste te eindigen. Hij speelde razendsnel en speelde zodoende veel partijen, waardoor hij er ook een paar kon verliezen om alsnog de concurrentie voor te blijven.

Als tweede eindigde de “herboren” Andries Dekker, die na een sabbatical weer zin heeft om te schaken. Op geruime afstand eindigde de overwerker Niels Mijnster als derde.

Esther Coumans

advertentie
advertentie