Geert van Dijk (links) en Alexander Veerman (hier samen voor de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat) hebben veel werk gehad aan het 'digitaliseren' van hun geloofsgemeenschappen.
Geert van Dijk (links) en Alexander Veerman (hier samen voor de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat) hebben veel werk gehad aan het 'digitaliseren' van hun geloofsgemeenschappen. Marjanne Dijkstra

'Waar het om blijft gaan is liefde'

16 mei 2020 om 11:21 Religie

SLIEDRECHT Half maart werd heel Nederland op pauze gezet. We konden niet meer naar de kapper, niet meer naar school, werk, een concert of de kerk. De kerken hebben hun diensten veelal vervangen door online diensten via het internet. Het Kompas Sliedrecht had een gesprek met Alexander Veerman van de Gereformeerde Kerk Sliedrecht en Geert van Dijk van de Nederlands Gereformeerde Kerk Sliedrecht. Zij schetsen hoe hun gemeenschappen de nieuwe werkelijkheid hebben opgepakt.

door Marjanne Dijkstra

Alexander Veerman van de Gereformeerde Kerk Sliedrecht signaleert dat de kerkgemeenschappen een hele andere manier moeten zoeken om samen het geloof te belijden. ,,Een geloofsgemeenschap draait toch om ontmoeting in kerkdiensten en gespreksgroepen, maar juist dat is nu niet mogelijk. En wat doe je dan? De fysieke samenkomsten zijn bij ons meteen gestopt toen er beperkingen in aantal kwamen. We zijn omgeschakeld naar digitale live-uitzendingen elke zondagochtend om half 10. Gelukkig hadden we net een goede camera gekocht en konden we een kwalitatieve uitzending bieden. We zijn nu al even bezig en we zijn die digitale gemeente gaan waarderen. Het lichaam van Christus, waar het in het geloof om draait, is dus ook digitaal. Via WhatsApp, Facebook en de website is er een digitaal samenzijn."

VERDRIET De kerkdiensten hebben een redelijke kijkdichtheid, weet Veerman. ,,Per week kijken zo'n 180 tot 190 adressen naar onze diensten. Daarmee zit de kerk 'voller' dan tijdens een fysieke kerkdienst. We merken dat overigens ook in de collecte-opbrengsten. In deze tijd hebben we één digitale collecte, waar er normaal twee collectes zijn, en die brengt in een keer genoeg op. Het is toch een tijd van meeleven en zorgen voor elkaar. We hadden sowieso altijd wel vrij veel thuisluisteraars, maar nu is iedereen dat en merk je nog eens te meer hoe je die groep erbij moet betrekken." De gespreksgroepen binnen de kerk en de belijdeniscatechese gingen ook online door. ,,Niet iedereen waardeert de digitale omgeving en het wordt natuurlijk iets meer een monoloog dan een gesprek." Hoewel al die digitale middelen mooi zijn, haalt dat het niet bij echt contact, stelt Veerman. ,,Daarnaast komt er door de coronamaatregelen ook meer verdriet mee. Zo waren er mensen zestig jaar getrouwd, maar er kon niet echt iets worden gedaan. Of bruiloften die zijn uitgesteld, dat is heel zuur. Er zijn ook de laatste tijd een aantal mensen uit de gemeente overleden en dan merk je pas hoe zeer je elkaar mist. Als predikant op een uitvaart zie je nog duidelijker hoe verdrietig deze hele situatie is. Mensen willen er fysiek voor elkaar zijn en dat is lastig. Die pijn is echt heel verdrietig."

NIEUWS DOSEREN Veerman besluit: ,,Het is natuurlijk een lastige periode en de toekomst is onzeker. Wat heeft je dan hoop en hoe houd je het vol? Wat mij helpt is - buiten God om - om het psychologisch te doseren. Dus ik kijk niet de hele dag nieuws en ik leef meer bij de dag. Ik zie ook signalen van Hoop. Zo kwam er een buurvrouw aan de deur voor het maken van een appgroep: mensen doen meer moeite om in contact te blijven met elkaar. Acties bij verzorgingshuizen vind ik mooi om te zien. En het is weer lente geworden. Maar bovenal leef ik bij de kracht van de opstanding. Dat gaat over hoop die op ons toekomt. Het geeft moed om vol te houden. Als kerk willen we daarvan getuigen: houd moed, heb lief. En waar we nu elkaar liefhebben door iets voor elkaar te doen of elkaar aandacht te geven, daar zie ik iets van de liefde van God."

COMMUNITYGEVOEL Ook predikant Geert van Dijk van de Nederlands Gereformeerde Kerk Sliedrecht vertelt dat zijn geloofsgemeenschap direct online diensten is gaan verzorgen. ,,We doen dat samen met de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, omdat we toch al veel samen deden. Elke zondagochtend kijken er live zo'n honderdvijftig mensen en later ook nog eens honderdvijftig. We hebben die diensten interactief gemaakt, zo ligt mijn mobieltje op de preekstoel. Mensen appen me bijvoorbeeld een foto van de kaars die zij thuis hebben aangestoken, als ik een kaars heb aangestoken in de kerk. Ook via de mail krijg ik foto's en voor de kinderen verspreiden we via de mail ideeën voor knutselwerkjes en puzzeltjes. Zo krijg je met elkaar toch een communitygevoel. Vanuit de gemeente zelf ontstonden kaartenacties voor zieken en jarigen en ook een appgroep. Ook maak ik een podcast."

VLOG Praktisch gezien zijn er elke zondagochtend zo'n tien mensen in de kerk aanwezig. ,,Ik, een ouderling, technici, de koster: het is natuurlijk erg beperkt. Ik doe ook veel via de telefoon nu, want bezoeken zijn niet mogelijk. Soms bid ik met iemand via de telefoon. Het is verrassend om te merken dat het zo ook kan, maar ik mis toch wel het echte contact. Aan gespreksgroepen heb ik een paar weken even niet zo gedacht. De catechisatie stopte wat abrupt en dat had dus ook anders gekund. Ik heb de jongeren pas een soort vlogje gestuurd, om eens te peilen hoe het met hen is. We waren zo druk met het vinden van een nieuwe modus en druk met de diensten, dat er weinig ruimte was voor andere dingen. Dat is nu weer op gang gekomen."

VERBINDING De hele situatie liet Van Dijk kijken naar wat er werkelijk van waarde was. ,,Ik probeer me niet te druk te maken of het er goed uitziet op beeld of dat ik een gelikte preek heb, maar ik zoek nog meer naar verbinding. Wat me trouwens wél opviel toen ik mezelf terugkeek, was dat ik echt veel op papier keek. Daar probeer ik nu op te letten. Wat ik ook mooi vond om te merken was dat we een heel aantal mensen hebben teruggevonden die eigenlijk niet meer in de kerk kwamen. Online zijn ze toch weer aangehaakt en dat zie ik als een grote kans." Wat hem hoop geeft in deze rare tijd? ,,Ik begin elke dag na het ontbijt en de krant met het lezen van een psalm uit mijn Hebreeuwse bijbel. Ik ben verknocht aan die taal, het voelt of ik dan nog dichter bij de bron ben. De woorden die ik lees gaan over liefde en genade. We merken nu dat we veel op geld en economie hebben vertrouwd, maar dat is geheel ten onrechte. Waar het om blijft gaan is liefde. Het evangelie lijkt voor deze tijd geschreven. Daar haal ik mijn inspiratie uit en dat geef ik door aan de mensen in de kerk."

a De Gereformeerde Kerk Sliedrecht aan de Middeldiepstraat biedt drie maal per week de gelegenheid om de kerkzaal beperkt te bezoeken voor een stiltemoment, een gebed of om een kaars aan te steken voor een geliefde of voor de nood van de wereld. De kerkzaal is toegankelijk op maandag van 12.00 - 14.00 uur, woensdag van 9.00 - 11.00 uur en vrijdag van 18.00 - 20.00 uur. De Nederlands Gereformeerde Kerk Sliedrecht aan de Jacob Catsstraat 6 is vanaf 12 mei drie keer per week open: dinsdag en woensdag van 10.00 - 11.30 uur en donderdag van 19.00 - 20.00 uur (niet op Hemelvaartsdag). Wie wil, kan binnen lopen, de stilte opzoeken, een kaarsje aansteken, of een praatje maken.







Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie