Afbeelding
Joop Keesmaat

Burgervader of -moeder?

29 mei 2020 om 14:57 Column

De eerste maanden zonder burgemeester Van Hemmen zitten erop en Van den Borg ontpopt zich als een prima waarnemer. Weliswaar liep het zweet van zijn voorhoofd tijdens de eerste besluitvormende vergadering, maar dat kwam door het lastige videovergaderen.
Tja en dan is nu het wachten op de sollicitatieprocedure voor een vaste nieuwe burgemeester, waarvoor – volgens velen van ons – een vrouw een bijna verplichte voorkeur heeft. In het grote moppercircuit heb ik inmiddels ook al de eerste wrange grappen gehoord over 'graag ook nog lesbisch en/of transgender en/of een migratie-achtergrond'. Ik geef toe, slechte grappen, die van mijzelf zijn beter en ik schrijf ook maar op wat ik hoorde.

Uiteraard zijn sommige vrouwen wel verstandig, maar om op basis van geslacht aan positieve discriminatie te doen bij de benoeming van onze nieuwe burgemeester, dat gaat mij wat te ver. Voordat je het weet, hebben we hier opeens Femke Halsema of Annemarie Jorritsma als burgemeester!

Daarom heb ik me inmiddels verdiept in de sollicitatieprocedure, waarvoor dan eerst een profielschets gemaakt moet worden door de gemeenteraad. Volstrekt voorspelbaar is dat daarin de volgende woorden voorkomen, zoals 'pragmatisch verbinder', empathie voor burgers, boegbeeld, verbindend, netwerker, krachtig, coachend, pro-actief, doortastend, kordaat, onpartijdig, gezaghebbend, integer, consequent, onafhankelijk, sturend, inlevingsvermogen, communicatief, goed luisterend, adaptief vermogen, effectief, vernieuwend, stimulerend, netwerker, maatschappelijk en politiek ontwikkeld, bewust van de regionale complexiteit en de lokale diversiteit van geloofsgemeenschappen, enzovoorts. En 'last, but not least', graag iemand uit Sliedrecht zelf.

Het zal u niet verbazen, dat ik ruimschoots aan zo’n profielschets voldoe en dus ligt het voor de hand, dat de door velen van u gedroomde vrouwelijke burgemeester dan helaas geen schijn van kans meer heeft. Als burger heeft u daar weinig zeggenschap over, want uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad wie er als kandidaat aan de commissaris der Koning wordt voorgedragen.

Kortom, de race is nog niet gelopen en blijft het nog even in het ongewisse of déze columnist òf een vrouw als toekomstig burgervader of -moeder door de Kroon benoemd wordt. Dit alles wetende, zullen er verder weinig tot geen andere geïnteresseerden veel zin hebben om deze bij voorbaat al ongelijke strijd met mij aan te gaan.

Ja, een beetje gek ben ik wel, knettergek soms, maar is dat juist ook geen onmisbare kwalificatie om het burgemeestersambt in Sliedrecht te ambiëren, toch?

[Joop Keesmaat

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie