Afbeelding
Erwin Wodicka

Nog goedkoper boodschappen doen in Duitsland door verlaging Btw-tarief

15 juni 2020 om 15:48 Partnercontent

Boodschappen doen in Duitsland wordt nu nóg voordeliger door een tijdelijke verlaging van het btw-tarief. Duitsland wil op deze manier de consumptie stimuleren tijdens de Coronacrisis. De Duitsers verlagen de BTW tussen 1 Juli en 31 December naar 16%.

Boodschappen in Duitsland net over de grens

Veel Nederlanders deden al hun boodschappen bij onze Oosterburen. Waar in Nederland het Btw-tarief 21% is, hanteren de Duitsers een “mehrwertsteuer” van 19%. Veel dagelijkse boodschappen waren al een stuk goedkoper in Duitsland. Dit verschil wordt de komende tijd alleen maar meer door de verlaging van het Btw-tarief.

De komende zes maanden wordt dit met 3% verlaagt naar 16%. Daarnaast daalt de Btw op verse groente en fruit van 7% naar 5%. Het verschil tussen de boodschappen in Duitsland en Nederland wordt hierdoor alleen maar groter. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat meer Nederlanders hun boodschappen zullen gaan doen bij de Duitse supermarkt. 

Duitse supermarkten

Boodschappen doen in Duitsland is niet alleen voordelig, de Duitse supermarkten hebben vaak een ruimer assortiment. Zeker bij grote winkelketens als Marktkauf of Kaufland is het aanbod groot en is er veel variatie in producten. Door de grote winkelketens hoef je niet naar diverse winkels om je boodschappen te doen, dat bespaart weer wat tijd. 

Overige supermarkten en prijsvechters waar je goedkoop boodschappen kunt doen zijn Aldi, Lidl, Netto, Edeka, Penny, Combi en K+K.

Een groot voordeel van Duitse supermarkten is dat ze vaak ruime openingstijden hanteren. Bovendien is parkeren vaak gratis, scheelt weer in de kosten. 

Voordat je naar de Duitse supermarkt gaat kan het lonen om de aanbiedingsfolder door te bladeren. Slim inkopen doen in Duitsland kan uiteindelijk tot 25% schelen ten opzichte van in Nederland! Dat verschil kan nu nog meer oplopen met de huidige btw-verlaging.

Over de grens winkelen

Shoppen in Duitsland is zowaar een dagbesteding en kan ook behoorlijk wat brandstof kosten. Naast boodschappen is ook tanken in Duitsland voordelig. Je bespaart dus nog meer om vlak over de grens je auto vol te gooien. 

Ga je naast de supermarkt ook een Duitse stad bezoeken? Dan is het belangrijk om te checken of deze een milieuzone heeft. Duitsland heeft namelijk de zogeheten Umweltzones ingesteld om het fijnstofgehalte in Duitse steden te reguleren. Elk voertuig die zo’n groene zone wil binnenrijden heeft een milieusticker nodig. Je kunt de Umweltplakette online bestellen, of voor als je haast hebt direct afhalen bij Duitsemilieusticker.nl in Amersfoort.  

Anne van den Houten

advertentie
advertentie