Afbeelding
Joop Keesmaat & Anton van Rees

Raadhuispraat

18 juni 2020 om 15:19 Column

Het Raadhuis van Sliedrecht is dringend toe aan groot onderhoud en - wil men de raadszaal passend maken en laten voldoen aan de eisen van deze tijd - dan zal er een stevige verbouwing plaats moeten vinden. En niet alleen 'goede raad is duur', maar ook een goed raadhuis 'kost een paar centen'.

Maar u weet hoe dat gaat in Sliedrecht als je het hebt over al dan niet vermeende monumentale gebouwen. Dan heeft iedereen opeens een mening en helaas lang niet altijd dezelfde.

Het Raadhuis is een pareltje in onze gemeente! Daar zijn we het volgens mij allemaal wel over eens. Dat pareltje is gebouwd tussen de jaren 1921 en 1923, volgens een ontwerp van de heren Friedhof en Plantenga na een hiertoe in 1919 uitgeschreven prijsvraag. Binnen vier jaar van ontwerp tot oplevering, alsof vroeger inderdaad alles beter was. Het kan dus wel, heren van de Windroos, maar dit terzijde.

Ons Raadhuis verdient het toch om er op zijn 100ste verjaardag stralend bij te staan en zowel van binnen als van buiten het aanzien en gebruik waard te zijn. Een gebruik als . . . ? Ja, als wat eigenlijk?

Het coronavirus heeft ons inmiddels geleerd dat een gebouw niet strikt noodzakelijk is om als gemeenteraad te kunnen vergaderen (al heeft dat wel mijn voorkeur): een andere willekeurige locatie in Sliedrecht kan ook heel geschikt kan zijn, misschien zelfs wel geschikte, met name ook voor geïnteresseerde bezoekers.

Ons mooie Raadhuis verdient een gebruiker of gebruikers, die er dagelijks met zorg mee omgaan en zorgen dat het een levendig middelpunt van ons dorp is. Dus moeten wij zorgen voor goed onderhoud aan gebouwen, zoals het Raadhuis en Elektra, maar tegelijkertijd nadenken over een nieuwe functie of eigenaar van het Raadhuis.

Waarbij ik dan in eerste instantie denk aan horeca. Want wat is nu mooier dan trouwen en recepties op één locatie? Zo hebben we per slot van rekening ook ons voormalige stationsgebouw voor de toekomst behouden en mochten dezelfde 'Heeren van Slydregt' of andere 'Sliedrechtse Dames en Heren' goede ideeën hebben, dan is daar – volgens mij – vanuit de gemeenteraad altijd een gewillig, luisterend oor voor!

[Anton Huijzer

[Fractievoorzitter PvdA Sliedrecht

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie