Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydrechts

Diversiteit

30 juli 2020 om 09:30 Opinie

Een linkse journalist, een deugmens of ernstige verwensingen. Ik kan ze al voorspellen, de reacties op dit onderwerp. In eerste instantie weerhielden ze me van het schrijven van deze column - ik vind het namelijk prima om te discussiëren over een onderwerp, maar hou niet zo van nare bedreigingen - maar als Sarah Bons het onderwerp durft aan te snijden, durf ik het ook.

Wie is Sarah Bons hoor ik u denken? Sarah is een jonge Sliedrechtse vrouw die als docent op een scholengemeenschap in Dordrecht werkt. Zij ervaart ook op haar school racisme en besloot in het licht van alle BLM-protesten en de discussie over de kleur van zwarte piet de gemeenteraad aan te schrijven om in deze discussie stelling te nemen, zo liet zij in een ander medium optekenen. Ze vraagt in een brief de gemeenteraad wanneer Sliedrecht iets gaat doen aan het racistische uiterlijk van zwarte piet. 'We willen als Sliedrecht toch niet te allerlaatste gemeente zijn die hier een modern besluit in neemt?', schrijft ze de raad. Op een heel aantal plekken in het land is het uiterlijk van piet al aangepast en ook in de regio wordt de discussie gevoerd.

In mijn ogen zou het zo moeilijk niet moeten zijn. Ik zag tot een aantal jaar geleden nooit het racistische in zwarte piet, maar laten we wel wezen: de gouden oorringen en de rode lippen zeggen genoeg. Nu zijn die op veel plekken al uitgefaseerd, maar ook het argument 'maar hij is zwart van het roet' gaat niet op als je denkt aan hoe Bert in Mary Poppins er uitziet als hij de schoorsteen heeft geveegd. Sommigen zijn bang dat roetveegpieten sneller herkend worden als de buurman of de voetbalcoach, maar een dikke laag schmink geeft geen garantie. Dat argument ging bij mij van tafel toen mijn dochter (toen 2,5 jaar) zei: 'Tante L en A waren net hier. Zij waren de pieten.' Hartstikke bruin waren ze en mijn mini prikte er recht doorheen. Feit is ook dat er kinderen zijn die gepest worden met hun huidskleur en daarom het Sinterklaasfeest als minder fijn ervaren. En voor wie is het feest? Juist, voor alle kinderen en niet voor volwassenen die krampachtig willen vasthouden aan iets dat niet meer van deze tijd is.

Misschien heb ik makkelijk praten hoor, 2 van mijn 3 kinderen weten van het geheim van de Goedheiligman al. Maar in al die jaren Sinterklaas vieren, hoorde ik hen nooit over het feit dat de pieten op televisie lichter werden. Zij genoten van de traditie van het Sinterklaasfeest, ook al veranderde die wat. Oprecht benieuwd ben ik naar een eventuele discussie in de Sliedrechtse gemeenteraad. Want hoe mooi zou het zijn als het kleine, misschien soms wat behoudende Sliedrecht, dé trendsetter wordt in de regio voor ook op dit gebied meer diversiteit?

[Marjanne Dijkstra

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie