Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Vakantie

6 augustus 2020 om 09:39 Opinie

Op vakantie gaan in 2020 is anders dan in andere jaren. Veel mensen blijven in Nederland vanwege de coronamaatregelen in andere landen. Of uit voorzorg: stel je voor dat er ineens een lockdown komt, en je zit in Italië of Spanje. Onlangs werden veel mensen uit Kroatië teruggefloten. Bovendien is er in Nederland nog zo veel moois te ontdekken. Iemand zei: ‘Waarom rijden we eigenlijk elk jaar zo’n eind? Ik kom er nu achter dat het er bij mij om de hoek eigenlijk prachtig uitziet!’

Toch zijn er nog genoeg mensen die het wel aandurven om naar het buitenland te reizen. Het is fijn als je de grens over kunt. Je hebt het hele jaar achter je bureau gezeten, en je wilt gewoon even lekker weg. In vakanties ervaar ik zelf dat fysiek afstand nemen helpt om ook innerlijk afstand te nemen van mijn werk. Dat komt mede doordat ik mijn werk voor een groot deel vanuit huis doe. Blijf ik thuis, dan blijf ik toch hangen in de sfeer van mijn werk. Dan is het waardevol om even een paar weken daar ‘uit’ te zijn, om er vervolgens weer een heel seizoen met nieuwe energie tegen aan te gaan.

Er zijn heel wat mensen die dit jaar trouwens thuisblijven. Hun vakantiegeld stoppen ze in een dakkapel, of een aanbouw. Of ze gaan dagjes uit.

Ik besef heel goed dat op vakantie gaan een voorrecht is. We leven in een land waar dat voor heel veel mensen vanzelfsprekend lijkt. Maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Zeker niet als je het wereldwijd bekijkt. Hoeveel mensen leven niet in allerlei vormen van slavernij. Moet je je daardoor dan tegen laten houden om er even tussen uit te gaan? Ik hoop van niet.

Misschien is het belangrijkste van de vakantietijd wel dit, dat je leert loslaten. Dat je ervaart dat het leven niet draait om werken. Dat je de zin en het doel van je leven niet in de hand hebt door heel hard je best te doen. Maar door te recreëren. Ontvankelijk te zijn. Je hand, je ogen, je hart open te doen voor al het moois dat de schepping voor jou in petto heeft. Werken is nodig, jazeker. Er moet brood op de plank komen. Maar de mens leeft niet van brood alleen. De mens leeft op de adem van de Eeuwige.

Fijne vakantie verder!

Geert van Dijk

Digitaal inloopspreekuur in de bibliotheek

[SLIEDRECHT Elke vrijdagmorgen van 10.00-12.00 uur kunnen belangstellenden in de bibliotheek in Sliedrecht terecht voor al hun vragen over de mobiele telefoon, smartphone, laptop, tablet, e-reader of het internet.

En wie er behoefte aan heeft wordt ook geholpen met het gebruik van de Bibliotheek-apps. Iedereen kan gewoon binnen lopen en hoeft geen lid te zijn.

Ook leden van Seniorweb zijn dan van harte welkom.

Esther Coumans

advertentie
advertentie