Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie

Wie zonder zonde is . . . !

19 augustus 2020 om 15:26 Column

Wat een mopperkonten zijn wij toch! Als je de commentaren op sociale media mag geloven, dan deugt er helemaal niets van dit dorp en het wachten is op de eerste rubberbootjes met Sliedrechters, die via Merwede en Noordzee ons dorp ontvluchten.


“Nepotisme viert hier hoogtij, we zijn een dorp zonder straatverlichting, trottoirs en wegen zijn onbegaanbaar, behalve voor gedrogeerde verslaafden, naar burgers wordt niet geluisterd, meldingen en klachten worden ongelezen terzijde gelegd, ambtenaren doen sowieso niets en zeker niets goeds, pluche-geile raadsleden verdoezelen de waarheid en wethouders zijn op vakantie of spelen met waterpistooltjes.”


We hadden een mooie, diepgewortelde overlegcultuur, maar lijken nu een dorp van schreeuwers te zijn geworden, waarin toonhoogte en argumenten naar turboniveau opgevoerd zijn.

Is het echt zo erg gesteld? Ik denk het niet en ik geloof ook niet, dat wethouders, raadsleden en ambtenaren naar hun werk gaan met het idee om er dagelijks een potje van te maken.
Ze doen hun best, maar dat blijkt soms niet goed genoeg; sommige burgers voelen zich onvoldoende gehoord en hebben geen vertrouwen meer in de gevestigde orde.
Gevolg is polarisatie en verwijdering tussen inwoners en gemeentebestuur. En dat bestuur munt niet uit in goede, duidelijke en transparante voorlichting naar haar inwoners, die in maart 2022 weer zo hard nodig zijn om gekozen te worden met als ultieme plicht om dan ook voor diezelfde bewoners op te komen.
De gemeente moet nog meer beseffen, dat oprecht luisteren essentieel is om het huidige wantrouwen van burgers weg te nemen, zodat we allen weer tot een normale(re) dialoog komen.

Andersom mogen en moeten inwoners de gemeente tot het uiterste motiveren. Niet door scheldkanonnades of provocerende overdrijvingen op de sociale media, maar - met feiten - wensen en klachten duidelijk naar voren te brengen. Klachten en meldingen over straten en verlichting via Fixi, waarvan de terugkoppeling trouwens beter zou kunnen. Bedreiging, geweld, of diefstal niet melden bij de gemeente, maar aangifte doen bij de politie.

“Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn” en dat werkt twee kanten op: énerzijds van burger naar gemeente en andersom van gemeente naar burger, oftewel “een fatsoenlijke vraag verdient een fatsoenlijk antwoord”, zelfs als dat antwoord negatief is.

Openheid en juiste informatie schept draagvlak, zelfs als er iets fout gaat. Fouten maken we immers allemaal, zelfs de onfeilbaren onder ons en bedenk, zoals het in het meest verkochte boek ter wereld staat, “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen”!

[Joop Keesmaat

advertentie
advertentie