Nicky (rechts achter in het raamkozijn) en haar huisgenoten werden door 3Fm-dj Sander verrast.
Nicky (rechts achter in het raamkozijn) en haar huisgenoten werden door 3Fm-dj Sander verrast. Len Biemans

Nicky ging met 13 man in quarantaine

9 september 2020 om 12:21 Corona

SLIEDRECHT Nicky Roodnat uit Sliedrecht dacht haar tweede jaar studeren in Tilburg goed te beginnen door op kamers te gaan wonen in de Brabantse stad, maar dat begon toch een beetje anders. Ze woont in het grootste studentenhuis van Tilburg en toen een van haar huisgenoten besmet bleek met het coronavirus, moesten alle huisgenoten mee in quarantaine voor tien dagen.

door Marjanne Dijkstra


Nicky vertrok begin augustus naar haar nieuwe stek om een beetje wegwijs te worden in de stad en in het huis dat maximaal 33 mensen kan huisvesten. Maar dat liep toch anders. ,,Eind augustus kreeg een van mijn huisgenoten coronagerelateerde klachten en de dag erna werd ze getest. Op vrijdag de 28e bleek zij het coronavirus te hebben en de GGD informeerde naar haar woonsituatie. Toen ze vertelde dat ze in een studentenhuis woont met 30 andere mensen schoten ze bij de GGD toch wat in de stress en kwam er een heel team van artsen omheen te staan. Ze wilden weten hoe de verdelingen waren in huis. Hier gebruikt iedereen elkaars sanitair en dat was juist het grootste probleem. We besloten met z’n allen in quarantaine te gaan.”

Het bleek dat de huisgenoot van Nicky vanaf de maandag ervoor besmettelijk was, maar gelukkig werd ze niet erg ziek. De huisgenoten moesten dus tien dagen in quarantaine. ,,Even was er wel paniek, hoe moesten we dit doen. We besloten het streng te doen. Iedereen die naar huis was zou daar blijven en iedereen die op zijn kamer was, moest mee in quarantaine. Mijn moeder was ziek, dus ik was net weer onderweg naar mijn kamer. Uiteindelijk bleven we met dertien man over. We hielden netjes de 1,5e meter afstand, na gebruik werden douche en wc ontsmet, koken deden we met een mondkapje op en de boodschappen lieten we bezorgen. Het leek ons beter toen dagen heel streng te doen, dan dit virus mogelijk te blijven verspreiden.”

Tijdens de quarantaineperiode besloten twee van haar huisgenoten een podcast te maken. In ‘10 Dagen 10 Vierkante Meter’ vertellen de huisgenoten over hun dagen in quarantaine. Nicky: ,,Het was ontzettend leuk en grappig om te doen en het hielp de verveling tegen gaan. We bespraken elke dag wat er was gebeurd. Zo hadden twee van onze huisgenoten het opeens iets té gezellig en gebeurden er nog wat gekke dingen. De podcast werd opgepakt door diverse radiostations zoals Radio 538 en 3FM. Dat was wel bizar, maar het hield ons ook op de been. De podcast stond de afgelopen week hoog in de trendinglijst van Spotify.” Op hun zelfbenoemde ‘Bevrijdingsdag’, afgelopen maandag, kwamen de huisgenoten uit quarantaine. Ze werden door 3FM-dj Sander Hoogendoorn verrast met croissants, bier en sjaaltjes. De podcast kwam met het einde van de quarantaine ook ten einde, vertelt Nicky. ,,Er kwamen toch wel wat persoonlijke dingen aan bod en dat was voor heel even leuk, maar het is goed zo.” Hoewel er nog vijf huisgenoten zijn getest, heeft verder niemand het coronavirus opgelopen.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie