Afbeelding
Beveiliging van digitale gegevens

Beveiliging van digitale gegevens begint bij bewustwording

9 september 2020 om 15:29 Partnercontent

Al jaren volgen de ontwikkelingen rondom het werken in de cloud elkaar in rap tempo op. Als gevolg van de coronacrisis, is de digitalisering bij veel instellingen en bedrijven in een nog grotere stroomversnelling geraakt. Dat levert voor het veiligstellen van bedrijfs- en persoonsgegevens de nodige uitdagingen op. Wilt u de valkuilen binnen uw onderneming zoveel mogelijk vermijden? Dat begint bij bewustwording. Daarom bespreken we in dit artikel waar zich mogelijk zwakke plekken bevinden.  

Kwetsbare gegevens beschermen 

Voor iedere organisatie is een veilig netwerk de eerste levensbehoefte. Want het is tegenwoordig belangrijker dan ooit om digitale gegevens goed te beveiligen. Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. De wetgeving op dit gebied is sindsdien significant aangescherpt. Dat geldt in meerdere mate voor bedrijven die met klantgegevens werken. Maar ook de persoonsgegevens van werknemers en andere gevoelige bedrijfsgegevens, dienen met de grootste zorgvuldigheid te worden beschermd. Hoewel het diverse voordelen met zich meebrengt om in de cloud te werken, worden gegevens kwetsbaar als die niet op de juiste manier worden veiliggesteld. 

Zwakke plekken in beveiliging 

Het is ook van belang om scherp in de gaten te houden of er geen veiligheidslekken ontstaan, wanneer bepaalde processen in het bedrijf met behulp van de cloud worden geautomatiseerd. De mogelijkheid om vanaf verschillende locaties aan dezelfde documenten te werken en het automatisch laten maken van back-ups, zijn voorbeelden van terugkerende automatiseringsprocessen. Die processen dragen bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering. Wanneer die niet goed worden ingericht, kan dat leiden tot zwakke plekken in de beveiliging van uw data. Daarom is het raadzaam om die altijd te laten vormgeven door een specialist in ict-automatisering.

Internetfraude voorkomen 

CEO-fraude is een ander veel voorkomend gevaar van het steeds meer digitaal werken. In een dergelijk scenario ontvangt een medewerker op de financiële afdeling een e-mail van een cybercrimineel. Die doet zich voor als de CEO van het bedrijf. De mail bevat het verzoek om geld over te maken naar een bepaald rekeningnummer. Deze steeds vaker voorkomende vorm van internetfraude is relatief eenvoudig tegen te houden. CEO-fraude kan worden voorkomen door duidelijke afspraken te maken over de verwerking van grote transacties. Bijvoorbeeld door vast te leggen dat een opdracht tot betaling simpelweg nooit per e-mail zal worden gegeven. Ook geldt dat hoe minder een cybercrimineel op de hoogte is van uw organisatie, hoe minder aanknopingspunten die heeft om te proberen om uw bedrijf op te lichten. Daarom is het van belang om alle informatie die over het bedrijf wordt gedeeld op de website en op Social Media, kritisch onder de loep te nemen. 

Kwaadaardige software 

Er bestaan ook meer agressieve vormen van cybercriminaliteit. Hierbij is het herkennen van de aanval niet zozeer het probleem, maar is het juist de uitdaging om er vanaf te komen, bijvoorbeeld bij een DDoS-aanval die erop is gericht om een dienstverlening of netwerk plat te leggen. Ook worden veel organisaties het slachtoffer van ransomware (gijzelsoftware). Hierbij wordt een kwaadaardige vorm van software geïnstalleerd die ervoor zorgt dat bestanden niet meer kunnen worden geopend, totdat er een bepaalde beveiligingssleutel is ingevoerd. Bij deze criminele activiteiten worden meestal hoge bedragen geëist voordat bedrijven hun bestanden weer kunnen benaderen. 

Nieuwe bedreigingen 

Maar het werken in de Cloud en de digitalisering, brengen vanzelfsprekend ook de nodige kansen met zich mee. Maar helaas ontstaan daar ook voor cybercriminelen nieuwe kansen. Wanneer u met uw bedrijf meer digitaal en online gaat werken, is het belangrijk om u goed bewust te zijn van de dingen die u doet. Daarom is een gespecialiseerde partner die uw data en netwerk beveiligt zeer waardevol. Een bedrijfspand of –opslag wordt immers ook verzekerd met een geavanceerd securitysysteem en beveiligd door een gespecialiseerd bedrijf. Reden te meer om de digitale achterdeur van de onderneming ook goed af te sluiten.  

Anne van den Houten

advertentie
advertentie