BKO presenteert plan om Kerkbuurt nieuw leven in te blazen

13 maart 2018 om 14:11 lokaal

SLIEDRECHT Belangenvereniging Kerkbuurt-Oost (BKO) presenteerde maandag 12 maart een plan voor de gehele Kerkbuurt als alternatief voor het gemeentelijk Revitalisatieplan.

door Leo van Teeffelen

Op dit moment is op Kerkbuurt-Oost elke winkelruimte bezet, terwijl er in de rest van de winkelpromenade 14 winkelpanden leegstaan. En juist op oost wil het gemeentelijk plan autoverkeer toestaan. Woordvoerder Anne De Vries: ,,Dat komt omdat het gemeentelijk plan nog gebaseerd is op gegevens uit 2011, toen was daar nog leegstand. In ons plan verschuift de poller naar westelijke richting tot aan Vermaas. Uitsluitend om autoverkeer mogelijk te maken voor de bewoners van de geplande nieuwbouw. We vinden trouwens verscheidene ideeën van het Revitalisatieplan wel goed, die vindt je terug in ons plan. Bijvoorbeeld de strook met leilinden aan de westelijke entree van de Kerkbuurt. Ook de banieren vinden we een goed idee, maar dan niet verspreid over de hele Kerkbuurt, maar in groepjes bij elkaar om aan te tonen dat daar iets gebeurt."

Merwedeplein horecaplein Dat is kenmerkend voor het plan. Kunst niet om de zoveel meter, maar gegroepeerd. Ook de huidige plantenbakken kunnen blijven, maar wel op andere plekken. De geplande leilinden op het Merwedeplein zijn volgens de BKO dan weer een slecht idee; die ontnemen het zicht op de winkels en nemen de zon weg. ,,Wat ons betreft blijven de huidige bomen wel staan en wordt het Merwedeplein een horecaplein als aanvulling op de huidige horeca". Er wordt veel gebruik gemaakt van bestaande middelen. Het beeld 'De Roeptoeter', dat in de weg stond aan de westelijke entree, komt weer terug aan de oostelijke kant. En door de lastig bereikbare invalideparkeerplaats bij Kom aan Tafel te verplaatsen naar het zuiden, ontstaat daar ruimte voor een groter terras. In het BKO-plan worden ook de noordelijke en zuidelijke entree aan de Joost van den Vondelstraat en de Waterkeringsweg herkenbaar met banieren als begin van het winkelgebied. Verder komt er een duidelijke fietspadmarkering.

Gewaagd ,,Ons plan kost minder dan het Revitalisatieplan, toch willen we het volledige bedrag inzetten om plannen te ontwikkelen voor een reclame- en branchebeleid waarin de gehele Kerkbuurt veel meer afwisselende winkels te zien geeft en een connectie met wonen te creëren. Actief nichemarkten aantrekken en zogeheten Clicks en Brickswinkels toevoegen voor online ondernemers die een fysieke winkel willen", geeft De Vries als voorbeeld.

Het lijkt een gewaagde stap om aan de vooravond van een rechtszaak die op 21 maart plaatsvindt tussen de BKO en de gemeente over het toestaan van autoverkeer op het oostelijk deel. Toch heeft de belangenvereniging er vertrouwen in om hierna een intensief contact te voeren met zowel Ondernemingsvereniging Kerkbuurt als met de gemeenteraadsleden in de nieuwe samenstelling om het doel te bereiken: ,,Het mogelijk maken om Sliedrecht samen met het Winklerplein weer tot het Winkelhart van de Alblasserwaard te maken. Met alle Kerkbuurtwinkeliers weer op één lijn", aldus De Vries

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie