De buurt is verbaasd om het plotselinge verdwijnen van de speeltoestellen.
De buurt is verbaasd om het plotselinge verdwijnen van de speeltoestellen. Jan Wieman

Verdrietige kinderen in de Ypeijstraat

23 september 2020 om 07:36 Maatschappelijk

SLIEDRECHT De kinderen en hun ouders in en rond de Burgemeester Ypeijstraat werden onaangenaam verrast door de gemeente toen die besloot de speelplaats daar opnieuw in te richten. Het gevolg is dat er nu een speeltoestel staat waar geen kind in de peuter- en kleuterleeftijd wat mee kan.

Het herinrichten van de speelplaats was een gevolg van een klacht van een aanwonende vanwege geluidsoverlast. Er stond namelijk eerder een loopbruggetje met twee betonelementen en een houten middendeel. Volgens de buurt ging de gemeente in overleg met de klager, maar niet met de rest van de buurt en werd ook niet aangekondigd dat het bruggetje zou worden weggehaald en vervangen.

Sinds woensdag 16 september staan er drie enigszins gekromde ijzeren palen van ongeveer 1.80 meter met een vlaggetje erop waarvan de jeugd zich afvraagt wat ze ermee kunnen doen. Het antwoord daarop wordt gegeven door de leverancier: je kunt er doorheen lopen, rennen, steppen, fietsen en skeeleren. De vier jongens van een jaar of zes die met hun fiets en step bij de speelplaats op het hek zitten, weten niet waar de palen voor dienen. Als het hen verteld wordt, geven ze duidelijk aan dat dit toch niets is op zo'n klein stukje grond.

Voor de ouders gelden een aantal bezwaren: ,,Wij zijn niet gehoord nadat er een klacht was geuit, er is door de gemeente met ons geen overleg gevoerd over welk eventueel ander speeltoestel geplaatst zou kunnen gaan worden. Het bruggetje was pas twee jaar oud, dit is toch geen duurzaamheidsbeleid. Er zijn zes gezinnen met kleine kinderen in de burgemeester Ypeijstraat tegen het weghalen het bruggetje, ook in de Oranjestraat zijn er gezinnen die hiertegen zijn. De speelplaats was en is ook een soort ontmoetingsplaats voor de ouders." De ouders beraden zich over verdere actie richting de gemeente.

De gemeente meldt bij monde van een woordvoerder: ,,De slalompalen zijn de vervanging van de loopbrug naar aanleiding van klachten over geluidsoverlast. Echter, het traject om te komen tot een vervangende speelaanleiding is niet gegaan zoals we dat graag doen in Sliedrecht: samen met de omwonenden en gebruikers van de speelplekken. Daarom gaan we de bewoners van de Ypeijstraat en de Oranjestraat die vlak bij de speelplek wonen, alsnog een informatiebrief sturen met daarbij een voorstel voor een andere en uitdagendere speelaanleiding. Vanzelfsprekend gaan we uit van een geluidsarm en geschikt speelelement."

advertentie
advertentie