Gemeenteraadslid, Gemeente Sliedrecht
Gemeenteraadslid, Gemeente Sliedrecht Richard van Hoek

Raadspraat: Afval

29 oktober 2020 om 14:38 Column

Afgelopen tijd is in Sliedrecht gediscussieerd over het afvalbeleid en afvalscheiding. Belangrijke onderwerpen, waar iedereen in Sliedrecht concreet mee te maken heeft en ook zelf wat mee kan doen. Er is namelijk nog wel wat te verbeteren rond afval scheiden.

In de gemeenteraad was de SGP-ChristenUnie kritisch over het nieuwe afvalbeleidsplan (uiteindelijk niet besluitvormend behandeld). In dit plan wordt gesproken over een systeem waarbij moet worden betaald per keer dat een zak restafval in de ondergrondse container wordt gestort. Het grote nadeel hiervan is een toename van zwerfafval op straat en in de wijken en een toename van het aantal afvaldumpingen, zo blijkt uit andere gemeenten. Op sommige plekken in Sliedrecht wordt al regelmatig afval gedumpt. Het nieuwe afvalbeleidsplan had, wat de SGP-ChristenUnie betreft, hiervoor te weinig aandacht.

Ondertussen is het wel zo dat veel herbruikbare grondstoffen in het restafval belanden. Ruim 75% (!) van het fijn huishoudelijk restafval in Sliedrecht bestaat uit recyclebare stoffen, zoals groente-, fruit- en etensresten (keukenafval), papier/karton en plastic. Met name keukenafval verdwijnt nog veel in de restafvalcontainer in plaats van bij het GFT, waar het hoort. Wanneer al het Sliedrechtse huishoudelijke afval optimaal zou worden gescheiden, daalt de hoeveelheid restafval flink: van 210 kg naar slechts 65 kg restafval per inwoner (2019).

Waarom is dat belangrijk? In de eerste plaats is afval scheiden duurzaam: verschillende afvalstoffen kunnen worden hergebruikt. Zo wordt van oud papier bijvoorbeeld krantenpapier gemaakt en is groente-, fruit- en tuinafval de basis voor biogas en compost. Daarnaast worden de kosten voor het verbranden van restafval doorberekend in de afvalstofheffing (die de komende jaren toeneemt). Hoe minder kilo’s restafval verbrand worden, hoe minder hard de afvalstofheffing hoeft te stijgen.

Natuurlijk: soms is afval scheiden best even lastig en is het restafval de gemakkelijkste optie. Toch vraagt afvalscheiding vaak maar een kleine aanpassing van de dagelijkse routines en went het vervolgens snel. Simpel voorbeeld: het keukenafval direct verzamelen in een yoghurtemmer of iets vergelijkbaars. Kleine moeite, maar direct resultaat.

[Arnoud Spruijt

[Raadslid SGP-ChristenUnie

advertentie
advertentie