Afbeelding
Sliedrechts Dialect

Sliedrechts Dialect

23 november 2020 om 10:14 Column

20201117371_0b9cdae4.docx


Dag Marjanne


Je zal het net zien dat de ijsbaan dit jaar open kan en dan ... gooit Corona weer roet in 't eten ...


Dan zetten we toch gewoon een ijsbaanverhaal in de krant.!


Groeten,


Korrie en Bas Lissenburg.
Indien deze e-mail verkeerd geadresseerd is, verzoeken wij u vriendelijk deze e-mail zo snel mogelijk retour te sturen en te verwijderen.
-------------------------------------------------------------------De informatie in dit e-mail-bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan.
Door de elektronische verzending van het bericht kunnen er geen rechten worden ontleend aan de informatie.

Eventuele bijlagen die beveiligd zijn met wachtwoorden of anderszins versleuteld, zijn niet gecontroleerd op virussen. Het is verstandig dit alsnog te doen.

BDU aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor het ontstaan van enige vorm van schade door of ten gevolge van dit bericht..

Vijfenzeuventig jaer IJsclub De Vriendschap

‘t Is deuze maond vijfenzeuventig jaer geleeje dà ze d’n ijsclub opgericht hebbe. In dien êêste tijd nae d’n ôôlog was t’r netuulijk nie zôôveul te doen as dat ’r nou is. Dus een paor manne in wijk A doche dat ‘t wel ‘n aerdig ideechie was. Zô konne ze ‘s aeves wat langer deurhouwe as t’r ijs was. Ze gonge is praote met de vier buurtverêêniginge die d’r toendertijd wazze in wijk A en B. Dat wazze ’Tot Ons Genoege’ op de Kaoi, ’Irene’ op de Zaoi, ’Juliaonao’ bij de Wiel tot de Bossestoep en ’Aaltijd Oràje’ in wijk B. D’r wier voor ’n kaptaol van 400 guldes in ‘t jaer, een waailand van ’n boer gehuurd en daer wier een kaoichie omheene gelege. Een bietje waoter d’r op en klaor was Kees. Laet de vorst mor komme. Met een paor stallantaerens wier die baon dan bijgelicht en ‘t was tevaallig ók volle maon. D’n baon wier deur ‘t bestuur geveegd en bijgehouwe, tò ‘s aeves laet liepe ze te vege en mè waoter te zeule om scheure te giete.

Laeter wier d’r een kêêtjie gezet waer de kassao was en ok aal ‘t matterjaol sting, maor ok ‘n raompie waer ie koek en zopie kon kôôpe. Om de schetse onder te binge kwam d’r ok een afdaksie van riet waer ‘n paor banke onder stinge, en je kon ommers ok nog in de sneeuw gaon zitte. Nie van dà benaauwde hoor. Onderwaail was t’r ok elektrisch licht gekomme mè paole en lange kaobels die ieder jaer opgehonge mosse worre. D’r hielepe in d’n haarefst dan aaltijd een paor leeje, want dat was ‘n baareg waarek: slepe met ijzere paole, kopere kaobels, grôôte lompe lampe en ’n lange leer om dat aamel te verwaareke. 

Somtijje kò je ok wel-is lache as t’r êên bekant in de slôôt terecht kwam en nog net z’n aaige kon vasthouwe aan ‘n hekkentjie of zô. Ok sting d’r soms zôôvel regenwaoter op de baon dat ‘t een bietjie zompig wier, zôôdà je je hoze overhaolde. Mor mêêstentijds was ‘t in êêne zaeterdag wel vôô mekaor, as ie ‘n aerdig ploegchie had. As kaaind was ‘t aaltijd aareg spannend as ‘t een bietjie gong wintere. As t’r êêst ’n baareg snêêuw kwam kò je wel lekker  gaon hobbele van de stoepe. Of glijbaontjies maoke, maor dan kreeg ie nie zukke beste ijs.

Mor ‘t grôôtste fêêst was ’t as ie uit school kwam en de vlag hong uit bovenaan d’n ijsbaonstoep, binnendijks t’r hôôgte van ’t bandwurrefie. 

Bassie de Pieper

advertentie
advertentie