De lijsttrekkers aan het einde van het debat.
De lijsttrekkers aan het einde van het debat. Simon Fousert

Ideologische botsingen bij laatste battle voor verkiezingen

17 maart 2018 om 15:14 lokaal

SLIEDRECHT In een volgepakte zaal van het Hof van Sliedrecht kruisten de lijsttrekkers van de zeven partijen voor het laatst de degens, voordat aanstaande woensdag de zetels in de gemeenteraad opnieuw worden verdeeld. Het debat, georganiseerd door nieuwssite Sliedrecht24 en het Hof van Sliedrecht, leverde nog een paar flinke botsingen op tussen de vertegenwoordigers van de zeven partijen.

Maar misschien speelde het meest opvallende moment zich na afloop van het debat af. ,,Sluit u partijen uit?" vroeg debatleider Peter Donk aan de lijsttrekkers, daarmee doelend op het vormen van een nieuwe coalitie, het proces dat na vanaf donderdag van start gaat. Daarbij gaven alle partijen aan niemand te willen uitsluiten. Wel gaf René de Munck van D66 aan niet te willen samenwerken met Len van Rekom, de huidige VVD-wethouder. ,,Dat is eigenlijk diep en diep triest", reageerde VVD-partijgenoot Roelant Bijderwieden. ,,Door dit soort dingen lopen mensen weg van de politiek", stelde Anton van Rees.

Beschermen of ontzeggen De PvdA-lijsttrekker voerde een debat met Nico de Jager, voorman van SGP-ChristenUnie over de activiteiten op zondag. Hoewel de standpunten van beiden niet nieuw waren, ging het er toch fel aan toe. Ook de zaal roerde zich nadrukkelijk in de strijd. De Jager betoogde dat het standpunt van zondag als rustdag gebaseerd is op de Bijbel. ,,Dat is niet voor niets: de Bijbel heeft het beste met ons voor. Daarnaast is de 24-uurseconomie niet goed voor ons. Eenzaamheid neemt toe, jongeren raken meer in een burn out. De maatschappij snakt naar rustmomenten. Maar moet dat op zondag? "  Van Rees: ,,Het is voor de eerste keer dat ik De Jager heb horen toegeven dat het om een Bijbels principe gaat. Daar respecteer ik iedereen om. Maar daarna worden er andere bijgesleept." Er was nog een derde argument van De Jager: ,,Er is hier geen socialistische partij, maar dat gedachtegoed is wel erg ver weg hier. ,,We mogen het lekker zelf uitzoeken, met maximale vrijheid. We moeten mensen beschermen tegen dwang."  Daarmee doelde hij op een Groningse fietsenmaker die gestraft werd omdat hij niet op zondag open ging. ,,U heeft het over de zondagsopenstelling. Wij zeggen alleen maar, waarom niet?"  aldus Van Rees. ,,Men mag best op zondag dicht zijn. Wat ons steekt, is de verplichting die u geeft aan iemand die een andere overtuiging heeft. Als ik onderneem, heb ik echt geen bescherming nodig vanuit welke religieuze hoek dan ook." De zaal kon zich daarin goed vinden. ,,Ik wil niet dat de overheid bepaalt wat ik wel of niet doe op zondag", klonk het onder meer. ,,Het belangrijkste argument heb ik nog niet gehoord", bracht Marc Jongeneel namens Slydregt.NU in. ,,We hebben hier scheiding van kerk en staat."  Het gaat om het welzijn van de inwoners, bracht De Jager in, maar Van Rees bleef standvastig. ,,Het gaat om hoe we respectvol en tolerant met elkaar omgaan. Het gaat ons ook niet alleen om de winkels, maar om alle mogelijke activiteiten. Hou op met ons beschermen, dit is het ontzeggen van onze vrijheid."

Ook in het debat van over de betutteling van de overheid kreeg de SGP-ChristenUnie de wind van voren. De Jager en Sjors van Wijngaarden debatteerden onder meer over de sluitingstijden van de horeca en het drugsbeleid. Recent ging de raad akkoord met de maatregel dat 18 tot 21-jarigen maximaal 1 gram softdrugs per dag mogen kopen. Eerst was dit 5 gram. ,,Dat vinden wij een goede maatregel. Gezondheid van inwoners vinden wij een groot goed en daar heeft de overheid ook een taak in. We weten allemaal hoe slecht deze troep is." Van Wijngaarden: ,,Het is troep en wij willen ook dat mensen zo min mogelijk gebruiken. Op het gebied van voorlichting en advies heeft de overheid inderdaad een rol, maar mensen mogen zelf weten of ze deze troep willen gebruiken."

CDA en VVD lagen in de clinch over de manier waarop inwoners bij plannen van de gemeente betrokken worden. ,,Het wordt ingewikkeld als wij politici gaan verzinnen hoe wij inwoners aan de praat krijgen", aldus Ton Spek (CDA) De inwoner is niet gek. Wij hebben mondige, actieve inwoners die echt aan de bel trekken." Al snel kwam het dossier Kerkbuurt-Oost ter sprake. ,,Niemand heeft ooit gevraagd om auto's langs de deur. Nu wordt er geïnvesteerd in iets wat men niet wil." Het gaat om de levensvatbaarheid van de Kerkbuurt, bracht Roelant Bijderwieden (VVD) in. ,,Het besluit is genomen op basis van ontwikkelingen in heel het land. Soms is de ene helft voor en de andere helft tegen." 

Hanny Visser (PRO Sliedrecht) en René de Munck  (D66) zijn het in essentie eens: niet bouwen in het Groene Hart. ,,Dat is al sinds 1974 ons standpunt en dat is het nog steeds. Wij denken dat er in Sliedrecht nog genoeg mogelijkheden binnen de bebouwde kom zijn." Toch vraagt de behoefte aan veel meer woningen en de plannen voor de bouw van zo'n 2600 woningen om realisme, betoogde De Munck. ,,Je moet die woningen ergens kwijt. Ik zie daarom geen andere mogelijkheid dan in het Groene Hart bouwen. Wij stellen voor in Sliedrecht-Noord een paar woningen neer te zetten, met daarin veel groen."

Aanstaande woensdag gaan de stembureau's open vanaf 7.30 uur. De stemmen worden verdeeld onder 21 zetels in de gemeenteraad. Dat zijn twee zetels meer dan op dit moment.

advertentie
advertentie