Bleyburgh korfbalt met nieuwe aangepaste korven

27 maart 2018 om 10:20 lokaal

SLIEDRECHT Met een paar goed gerichte worpen opende wethouder Hanny Visser-Schlieker maandag 26 maart het korfbaltoernooi van de leerlingen van de Bleyburghschool in sporthal De Basis. Kort daarvoor had zij namens de gemeente twee speciale korven geschonken zodat de kinderen het spel tijdens de gymlessen op school kunnen blijven spelen.

door Jan Wieman

Het toernooi in de sporthal was de afsluiting van het aangepast sporten project 'Bleyburgh Korfbalt' waar de leerlingen van de school door de trainers van SKC Merwede/Multiplaat enthousiast gemaakt werden voor het korfbalspel. Op initiatief van SOJS medewerker Cas Besamusca kwamen de school en de korfbalvereniging bij elkaar om het project van de grond te krijgen. ,,Ik wilde dat er een mogelijkheid ontstond om aangepast sporten te realiseren en korfbal is een sport waar weinig fysiek contact is tussen de spelers, wat dus weer extra mogelijkheden biedt voor deze kinderen." Zowel de Bleyburghschool als de korfbalvereniging zag goede mogelijkheden voor samenwerking aan het project, beiden zagen voordelen in het verschiet.

Hidde van de Ven, gymleraar op de school: ,,Door deze sport te leren gaan ze misschien deelnemen aan G-sport in een vereniging en worden de kinderen opgenomen in die vereniging, ze horen ergens bij dat is goed voor hun sociale leven en zelfvertrouwen, hun kringetje wordt groter, er is sprake van meer integratie."

Korfbalvereniging SKC Merwede/Multiplaat gaf drie 'clinics' voorafgaand aan het toernooi aan de leerlingen van de school en stelde daar ook de trainers voor beschikbaar. Omdat de vereniging al een afdeling G-sport heeft hopen zij dat zij in de toekomst een aantal nieuwe leden in kunnen schrijven, nu al waren vrijwilligers van de vereniging actief tijdens het toernooi.

Aan het toernooi namen zo'n 50 leerlingen deel tussen de dertien en negentien jaar die op twee niveaus speelden, dit afhankelijk van de beperking die zij hebben, want op de school zitten leerlingen met een meervoudige beperking. Om het overzichtelijk te houden bestonden de teams uit 4 spelers die de naam van de Sliedrechtse en Papendrechtse korfbalverenigingen Merwede en PKC kregen.

Het allerbelangrijkst was dat de kinderen plezier in het spel hadden en dat hadden ze duidelijk. Soms liepen zij aan de hand van een begeleider in het veld, dan weer kreeg er een de bal toegestopt van een medespeler of de scheidsrechter. De scheidsrechters leidden de wedstrijden zonder fluitjes en speelden dikwijls gewoon mee. Als er punten werden gescoord, wat veelvuldig voorkwam, juichte het hele team en de speler die het punt maakte ging rond om een 'high five' of een 'box' in ontvangst te nemen. Van de kant en de tribunes klonk applaus.

De gemeente Sliedrecht schonk niet alleen de nieuwe korven die net iets groter zijn als de normale korven en ook wat kortere palen hebben, voor iedere deelnemer was er ook nog een gouden medaille. Zo kende het toernooi alleen maar winnaars.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie