Zes Sliedrechtse monumenten geopend

6 september 2007 om 00:00 Nieuws

Het Sliedrechts Museum, Kerkbuurt 99-101, dateert uit 1852 en is ondergebracht in het voormalig raadhuis en rechtbank. Er is een vaste tentoonstelling over Sliedrecht als Dijkdorp.

Verder: orgelspel, zeemansliedjes en smartlappen SLIEDRECHT – Tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september zetten zes monumenten hun deur open voor publiek: Het Sliedrechts Museum, de Grote of Hervormde, Gereformeerde en Katholieke kerk zijn alleen op zaterdag geopend. Dijksynagoge en Baggermuseum op zaterdag 8 en zondag 9 september. Op elke locatie zijn rondleidingen en worden speciale activiteiten georganiseerd.

Door: Margreet Strijker

De fundamenten van de Grote of Hervormde kerk, bovenaan de stationsweg dateren van voor het jaar 1000. Na een brand in 1762 is het pand in zijn huidige vorm herbouwd. Naast informatie over het kerkgebouw zijn diverse stukken uit het kerkelijk archief ter inzage. Ook het oudste doopboek, notulen, lidmatenlijsten en een deel van het avondmaalservies, doopschaal en kanselbijbel zijn te bezichtigen. Tevens zullen er drie orgelbespelingen op het monumentale Naberorgel plaatsvinden; om 10.30, 13.00 (met dwarsfluit) en 14.45 uur.

De Gereformeerde Kerk, Middeldiepstraat 6, uit 1931 van de bekende Rotterdamse architect Lengkeek, heeft een kleine tentoonstelling ingericht en ook daar zal het orgel bespeeld worden.

RK Parochie OLV van Altijd Durende Bijstand (Katholieke Kerk), stationsweg 179, is na de Tweede Wereldoorlog als noodkerk gebouwd. Het afgelopen jaar is er fors verbouwd, wat voor geïnteresseerden misschien een reden is om juist daar een kijkje te gaan nemen. De Mariakapel doet tevens dienst als stiltecentrum. Organist Luc Simons zal gedurende de dag regelmatig te horen zijn.

De Dijksynagoge, Rivierdijk 55, uit 1845 is in 2002 verplaatst in verband met de dijkverzwaring. De inrichting is zoveel mogelijk bewaard gebleven. In de aanbouw en in het onderhuis bevindt zich een kleine bibliotheek en een tentoonstelling over het Jodendom in Sliedrecht.

Het Baggermuseum, Molendijk 208 (uit 1885 daterend woonhuis van baggerfamilie Volker), pakt groots uit beide dagen. Voor het gereduceerde tarief van € 1,- is iedereen er van harte welkom. De alleszins actuele tentoonstelling ‘Dijkverzwaring op zijn Sliedrechts, het sluitstuk van de Deltawerken’ is geprolongeerd, er worden rondleidingen gegeven door oud-baggeraars en er zijn demonstraties met radiografisch bestuurbare modelbootjes. Ook kan er een kijkje genomen worden op de Stoombaggermolen ‘Friesland’. Op zaterdag- én zondagmiddag treedt Zeemanskoor Bestevaer uit Giessenburg een aantal keren op in de tuin van het museum. Op zaterdagmiddag kan men daar ook nog genieten van en meezingen met het ‘monumentale’ Sliedrechtse Smartlappenkoor Bagger. Samen met eigen Baggerband zullen zij smartlappen, maar ook echte Baggersongs ten gehore brengen. Zie ook www.openmonumentendag.nl

advertentie
advertentie