Gemeentepagina

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

Gemeenteraad van Sliedrecht zegt ‘nee’ tegen haar inwoners. Maandag 24 september zou het zo ver zijn; een door PRO Sliedrecht geschreven initiatief voor een raadspagina zou worden behandeld in de gemeenteraad van Sliedrecht. Wat is een raadspagina, hoor ik u zeggen. Dat is een pagina die de gemeente koopt in Het Kompas waarop de meningen en opvattingen van alle raadsfracties te vinden zijn over één of meer behandelde raadsvoorstellen.

Een onafhankelijke tekstschrijver maakt aan de hand van de datgene wat is besproken in de raad, objectief en zonder enige voorkeur van partijen een globaal overzicht van de standpunten per fractie. U als lezer kan dan in de week na de raadsvergadering lezen wat de standpunten waren van alle fracties. Op www.vertelhetderaad.nl kunt u zien hoe een en ander in Dordrecht wordt georganiseerd.

Wat kost het? De kosten voor het maken en plaatsen van zo’n pagina zijn 12.000 eur per jaar, gezien de grootte van de gemeente Sliedrecht (ten opzichte van Dordrecht die veel meer doet) wilden we zo’n tien keer per jaar deze pagina plaatsen.

Hoe kom je op het idee? PRO Sliedrecht vroeg zich af waarom er alleen vlak voor de verkiezingen op deze manier stukken, met korte omschrijvingen van standpunten van alle fracties, worden gepubliceerd in Het Kompas. Al pratend met collega raadsleden en andere netwerken kwamen wij terecht bij het voorbeeld van Dordrecht en hebben een en ander vertaald naar Sliedrechtse maatstaven. Wij vonden het een ideaal middel om onafhankelijk (in tegenstelling tot bijvoorbeeld onze eigen website) de Sliedrechtse inwoners kennis te laten nemen van de standpunten van de vijf Sliedrechtse fracties. Leuk idee denkt u, dat gaan we doen! We moeten u teleurstellen, het gaat niet door!

Hierbij de uitleg van verschillende fracties. Meneer Den Besten van het CDA: ‘Het is een armoedevoorstel’ en ‘Fracties gaan hun eigen dingen op de pagina zetten en dan kan het uitmonden in een campagne’. Inderdaad, je gaat geen standpunten van andere partijen partijen verdedigen. Dat de pagina wordt gemaakt door een onafhankelijk tekstschrijver is meneer Den Besten even ontgaan.

Mevrouw Verschoor van de VVD zegt ‘dat de VVD ook van mening is dat de fracties zelf middelen in kunnen zetten om naar buiten te treden en dat de gemeentepagina niet is bedoeld voor propaganda’. Juist deze eigen middelen zijn niet onafhankelijk een zijn niet in één oogopslag te raadplegen. Ook de heren Mak (SGP-CU) en Blanken (PvdA) zijn bang voor propaganda en hebben een en ander niet begrepen, volgens ons. Opmerkelijk is dat deze partijen tien kilometer verderop een andere visie hebben.

Wij, maar ook zeker de voorzitter van de raad, hebben een poging gedaan u wat dichter bij de politieke standpunten te brengen, maar het is ons niet gelukt. Uiteraard kunt u op www.prosliedrecht.nl onze meningen vinden. Helaas voor de heer Den Besten zal zijn mening daar niet te lezen zijn en is deze mening dus enigszins gekleurd.

Timo Pauw,

teleurgesteld raadslid van de gemeente Sliedrecht.

advertentie
advertentie