Verstandelijk beperkten ‘aan de blues’

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

Het doel van het project is om zoveel mogelijk integratie en emancipatie te bevorderen voor de mensen met een verstandelijke beperking. ,,Dat doen we dus door op te treden voor een groot publiek en dat doen we niet omdat de artiesten verstandelijk beperkt zijn, maar omdat ze veel muzikale kwaliteiten en talenten bezitten. Er wordt op basis van kwaliteit een show in elkaar gedraaid. Bijzonder is overigens wel dat de artiesten na hun selectie worden begeleid in het zingen van bluesmuziek. Het is de muziek van de kansarmen en de doorzetters. Alleen met inzet en passie kunnen grenzen doorbroken worden. De blues symboliseert het doorzettingsvermogen”, aldus initiatiefnemer Joris van Wijngaarden.

SLIEDRECHT - Het bijzondere muziekproject United by Music krijgt een vervolg. In dit project treden artiesten met een verstandelijke beperking op en zij doen dit samen in een show met een Amerikaanse bluesband. Tijdens regionale audities worden kandidaten gekozen die volgend jaar juni een show gaan verzorgen. Op dit moment denkt de organisatie aan shows in Sliedrecht, Rotterdam en Tilburg.

Vorig jaar werd een eerste tour door Nederland met succes afgesloten. Nu beginnen eind september de audities voor nieuwe artiesten. Een deskundige jury gaat op 22 oktober in Almere en op 24 oktober in de Sliedrechtse Merwebolder bepalen wie de winnaars worden. ,,Het was te mooi om te stoppen”, zegt Joris van Wijngaarden. Elf shows uitverkocht met maar liefst 6.000 bezoekers en nog belangrijker: 300 artiesten op het podium. ,,De warmte die terugkomt van deze doelgroep, geeft je zoveel energie dat we opnieuw de schouders eronder zetten” aldus van Wijngaarden.

Tijdens de regionale audities worden kandidaten gekozen die volgend jaar juni een show gaan verzorgen. Op dit moment denkt de organisatie aan shows in juni 2008 in Rotterdam, Tilburg en Sliedrecht. Daarbij hoopt zij ook in de openlucht een show te kunnen organiseren om een nog groter publiek te bereiken. Graag zou de stichting samenwerken met gemeentes die geïnteresseerd zijn deze doelgroep een extra kans te geven. Ook worden contacten gelegd met bestaande festivals in de regio. Van Wijngaarden: ,,Immers juni is de festivalmaand.”

advertentie
advertentie