‘Soms dingen wél vertellen’

4 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

,,Klopt”, bevestigt Jaap Staal, woordvoerder van de Brandweer Sliedrecht. ,,We zijn vooral erg tevreden over de operationele kant van de oefening. De praktijkmensen bleken goed op elkaar ingespeeld.” Terug naar woensdag 26 september, het Bonkelaarplein in Sliedrecht. De toevoerleiding van het water blijkt een breuk te hebben. Drinkwaterbedrijf Oasen neemt poolshoogte, maar komt al snel tot de conclusie: dit probleem is te groot om zelf op te kunnen lossen. Er blijkt geen water meer te zijn en tevens wordt een lastige bacterie in het water aangetroffen. De brandweer en de gemeentelijke afdelingen Weg- en Waterbouw en Bestuurszaken en Veiligheid worden opgetrommeld. Een distributiepunt voor het water wordt ingericht, waar zestig leerlingen van de Johan Calvijnschool echt water zullen halen. Ze pompen en sjouwen alsof het een lieve lust is, aangestuurd door de uitvoerende diensten. Gecoördineerd gaan zij te werk.

Leermomenten in calamiteiten-oefening SLIEDRECHT - ‘Twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen...’ Zestig leerlingen van de Johan Calvijnschool zwoegen deze woensdag alsof hun leven ervan afhangt. Ze mogen deelnemen aan een bestuurlijke calamiteitenoefening waarbij een stukje Sliedrecht zonder water komt te zitten. De jongeren nemen hun taak serieus, evenals de andere betrokkenen. Na afloop kunnen zij opgelucht ademhalen. Sliedrecht heeft weer water en: de oefening is (bijna) vlekkeloos verlopen.

Enkele uren later is het probleem verholpen en kunnen de kinderen hun armspieren tot rust laten komen. Voor de betrokken diensten is het nog geen tijd om uit te puffen. Zij moeten nog tekst en uitleg geven aan de pers, in dit geval ingehuurde studenten van de School voor Journalistiek. Jaap Staal van de brandweer legt later uit dat de ‘informatieverschaffing’ (lees: de communicatie) het grootste aandachtspunt is. ,,Daar zitten onze leermomenten. Het voorlichtingsverhaal is momenteel een hot item. Wat zeg je wel en wat vertel je niet. Wij zijn na de oefening tot de conclusie gekomen dat we soms dingen beter wél kunnen vertellen. Je loopt anders het risico dat een verhaal een eigen leven gaat leiden. Hierdoor zou onrust of paniek kunnen ontstaan. Al met al kunnen we tevreden zijn. De oefening is perfect verlopen, vooral aan de uitvoerende kant. En het mooie aan zo’n oefening is: je leert altijd weer iets.”

advertentie
advertentie