Zowel lezing als bloemlezing

28 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Het thema van de boekenweek is dit jaar ontleend aan een bekende titel van Louis Couperus: ‘Van Oude Menschen…De derde leeftijd en de letteren’. De schrijver laat in dit boek een vrouw terugblikken op haar leven. Jaques Kraaijeveld (1953) publiceerde in 2001 ‘Monument voor mijn moeder’. Een dichtbundel waarin het gaat om zorg, onmacht en verlangen. Het merendeel van de gedichten gaat over zijn ervaringen in haar laatste levensfase, maar ook komen herinneringen aan zijn jeugd naar boven. De overeenkomst tussen ‘Van oude menschen…’ en ‘Monument voor mijn moeder’ bracht Nel Scheijgrond, directeur van de Gemeentelijke Bibliotheek Hardinxveld-Giessendam, op het idee Jaques Kraaijeveld uit te nodigen om een poëzieworkshops te geven. Eddy Olthof, directeur van Openbare Bibliotheek Sliedrecht, kon zich hier helemaal in vinden. De in Sliedrecht geboren en grotendeels getogen schrijver had al eerder meegewerkt aan dergelijke initiatieven in samenwerking met de bibliotheek. Ook maakte hij deel uit van de werkgroep ‘Dichter bij de dijk’. In de bundel die zij uitgaven, was werk opgenomen van 24 plaatselijke dichters. Verder maakte Kraaijeveld naam met kinderboeken en met proza als: ‘De grote boodschap’, ‘De jonge heer’ en ‘Baggerdiep’.

Poëzieworkshop in Sliedrechtse bibliotheek SLIEDRECHT - De bibliotheken in Sliedrecht (13 maart) en Hardinxveld-Giessendam (19 maart) bieden hun lezers een poëzieworkshop in het kader van de boekenweek 2008 aan. De workshops worden begeleid door schrijver/dichter Jaques Kraaijeveld en zijn bedoeld voor schrijvers en voor liefhebbers van gedichten. Ook kunnen belangstellenden meedoen aan de gedichtenwedstrijd. Het beste gedicht wordt bekroond met een raamposter.

Door Margreet Strijker

Het doel van de workshop is mensen bij elkaar brengen en over poëzie praten. De doelgroep is tweeledig. Enerzijds zijn mensen welkom die zelf dichterlijk bloed door de aderen hebben stromen. Anderzijds hoopt de organisatie dat ook de poëzielezers interesse hebben. Mensen worden geïnformeerd, maar kunnen ook iets kwijt. Jaques Kraaijeveld: ,,Dichten is spelen met woorden. Op een compacte manier kan er veel gezegd worden. Schrijven is vooral schrappen. Ik zal voor de pauze voorbeelden en informatie aanreiken. De tweede helft van de avond wordt besteed aan het voordragen uit eigen werk door de deelnemers. Dus het wordt zowel een lezing als een bloemlezing.”

Een voorbeeld van dichtwerk:

Het begon met een sleutel die niet

Meer paste in het slot; met beide

Was helemaal niet aan de hand.

’t Was de hand zelf die weigerde’.

We komen een bekende tegen.

‘Fijn aan de wandel?’

’Dat ziet u verkeerd,’ wil ik zeggen

‘Hoe gaat het met haar?’luidt dan de vraag aan mij.

Kan het indiscreter?

(Uit: Monument voor mijn moeder)

Sliedrecht (Bonkelaarplein 1): donderdag 13 maart. Hardinxveld-Giessendam (Pietersweer 34): woensdag 19 maart. Aanvang 20.00 uur. Entree: drie euro voor leden. Niet-leden: € 3,50 euro. Aanmelden: www.bibliotheeksliedrecht.nl en www.bibliotheek-hardinxveld.nl.

advertentie
advertentie