‘In de Efteling kwam het idee’

20 maart 2008 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Grootmoeders appelgebak, rode champagne en mandjes vol met voedsel. De persconferentie van de musical Roodkapje stond afgelopen maandag helemaal in het teken van het eeuwenoude sprookje. ,,Dit is het belangrijkste moment in mijn carrière”, aldus Michael van Hoorne, eigenaar van Van Hoorne Theaterproducties, over de nieuwe musical. De Sliedrechter heeft veel ervaring met theater, maar nog nooit op deze schaal. Roodkapje zal namelijk honderd keer te zien zijn in grote en middelgrote theaters door heel Nederland.

Sliedrechter produceert 29grote musical

Door Hidde Middelweerd

,,In de Efteling kwam ik op het idee”, zegt Van Hoorne over het ontstaan van de musical. Tijdens een bezoek aan het Sprookjesbos kwam hij tot de ontdekking dat Roodkapje nog nooit gebruikt is voor een theaterstuk. Volgens Van Hoorne is dit te wijten aan het feit dat het verhaal van Roodkapje vrij dun is. ,,Door wat aanpassingen te maken hebben we het verhaal echter uitermate geschikt gemaakt voor theater”, aldus de jonge ondernemer.

Het script van de musical, geschreven door Bart Mijnster, wijkt op sommige punten erg af van het originele sprookje. Zo is de jager in de musical een jonge jongen waar Roodkapje verliefd op wordt, terwijl de jager in het sprookje een oude man is. Ook zal het verhaal verteld worden door een orgelman. De grootste verandering in het verhaal is echter dat de wolf in de musical vegetarisch is. De wolf wil de grootmoeder van Roodkapje niet opeten, maar zijn vrouw beveelt hem om dat toch te doen. Van Hoorne koos voor deze aanpassingen omdat de musical een feestje moet blijven: ,,Daarom wordt de wolf in de musical ook niet opgesneden en volgegooid met stenen. We willen het wel gezellig houden.”

Roodkapje is een familiemusical en zal dus in de middaguren gespeeld worden. Het is uitermate geschikt voor kinderen, maar de humor zorgt er, volgens Van Hoorne, voor dat ook de ouders het prima naar hun zin zullen hebben. ,,Wij onderscheiden ons van anderen door ons enthousiasme”, zegt Van Hoorne, ,,We zorgen ervoor dat iedereen met een goed gevoel de zaal verlaat.” Een andere belangrijk aspect van de musical is de betaalbaarheid. ,,We willen dat iedereen in staat is om de musical te bezoeken. Het kaartje zal dan ook niet duur zijn.”

Voor Van Hoorne Theaterproducties is Roodkapje de eerste musical met een bekende Nederlander in de hoofdrol. Maud Mulder, bekend van Idols, zal de hoofdrol gaan vertolken. ,,Maud staat onder contract bij AT Theater en precies bij dat impresariaat presenteerden wij het idee van Roodkapje,” zegt Van Hoorne. ,,Ze waren laaiend enthousiast en besloten gelijk om Maud de rol van Roodkapje te geven.”

Van Hoorne startte in 2003 met zijn bedrijf, omdat hij wilde acteren. Als acteur kwam hij echter nauwelijks aan de bak, dus hij besloot het heft in eigen handen te nemen. Sindsdien produceerde zijn Sliedrechtse bedrijf theaterstukken zoals Prins & Ploes, Het boek van Sinterklaas, Karel de Kok en Terug naar Toen. ,,Als ik mijn eigen theaterstukken produceer, ben ik in ieder geval zeker van een rol”, zegt Van Hoorne lachend.

advertentie
advertentie