‘Ik voelde me jaren gevangen’

17 april 2008 om 00:00 Nieuws

Janssen werd een tijd terug erg ziek en heeft daar nu nog steeds last van. Hij kan zijn huis bijna niet uit. Zijn vrouw is inmiddels overleden en kinderen heeft hij nooit gehad. Zijn zendapparatuur is dan ook zijn enige vorm van contact met de samenleving. De antenne op zijn balkon zorgde echter niet voor genoeg ontvangst, waardoor hij niet optimaal gebruik kon maken van zijn apparatuur. ,,Tien jaar lang heb ik Tablis Wonen gevraagd of ik een antenne op het dak kon krijgen, maar ze hebben het altijd geweigerd. Nu moesten ze gelukkig alsnog overstag.”

Meneer Janssen (75) was ‘Ten Einde Raad’ SLIEDRECHT – ,,Ik had het idee dat ik levenslang had”, zegt de 75-jarige meneer Janssen over de afgelopen jaren, ,,Ik zag alleen een zuster in de ochtend en in de avond.” Zijn isolatie van de buitenwereld is nu echter voorbij. Met hulp van het NCRV-programma ‘Ten Einde Raad’ kreeg Janssen, woonachtig op de Tuinfluiter, na tien jaar eindelijk groen licht om een antenne op het dak van zijn flat te plaatsen. De zelfgemaakte zend-installatie kan na jaren weer in gebruik.

Door Hidde Middelweerd

Ed Jonkers van Tablis Wonen heeft de antenne altijd verboden, omdat ze in het verleden problemen hebben ondervonden met zendamateurs. ,,Hun signaal verstoorde de radio- en televisie-ontvangst van andere bewoners. Daarom hebben we het ook niet toegestaan bij meneer Janssen. Daar komt bij dat we in verband met veiligheid en mogelijke schade niemand op het dak willen hebben.”

Na de inschakeling van het programma ‘Ten Einde Raad’ is Tablis toch akkoord gegaan. Zeker toen bleek dat het om een horizontaal draad ging inplaats van een verticale antenne. ,,Dat was voor ons wel een opluchting. Ook is gebleken dat Janssen alle diploma’s heeft die een amateurzender nodig heeft. Dus als er klachten komen of schade ontstaat is hij verantwoordelijk”, aldus Jonkers. Janssen vindt het jammer dat het tien jaar heeft moeten duren voordat er gehoor werd gegeven aan zijn verzoek: ,,Ik had Tablis ook kunnen vertellen, wat de NCRV hen heeft verteld, maar ik heb nooit de kans gehad om het uit te leggen.”

Nu de antenne eenmaal is geplaatst, maakt het Janssen niet meer uit. Hij kan eindelijk de apparatuur die hij in de afgelopen drie jaar heeft verzameld voor de volle honderd procent gebruiken. Op zijn bureautje staan alle zelfgemaakte apparaten uitgestald. ,,Het is een verslavende hobby. Het zelf maken van de apparatuur vind ik het leukste, maar dat ik het nu eindelijk goed kan gebruiken maakt het natuurlijk helemaal af.”

Vroeger woonde Janssen op een andere locatie, waar hij wel een goede ontvangst had en hij heeft daar met zijn zendapparatuur enkele enerverende personen kunnen spreken. Zo heeft hij Juan Carlos, de koning van Spanje, gesproken en kreeg hij verbinding met een KLM-vliegtuig dat brood strooide tijdens de hongerwinter. Ook prins Claus heeft Janssen kunnen spreken. ,,Je praat met mensen over de hele wereld, dat maakt mijn hobby zo leuk. Gesprekken met die mensen blijven je de rest van je leven bij.”

u De aflevering van Ten Einde Raad werd dinsdag j.l. uitgezonden.

advertentie
advertentie