‘Vrouwen communiceren veel directer’

17 april 2008 om 00:00 Nieuws

Wilfred Genee stelt de prominenten voor, te weten Jos Andeweg (directeur Unit4Agresso Benelux en Frankrijk), Kees Heijblom (directeur Rivas), Rein Willems (voormalig president-directeur van Shell Nederland en nu CDA-lid Eerste Kamer), Frank Verhoeven (Boskalis) en burgemeester Boevée van Sliedrecht. Het gesprek kan beginnen. Echter, een luisteraar is het niet eens met deze selectie en roept: ,,Hé, hoe komt het dat er geen vrouwen vertegenwoordigd zijn?” Genee speelt hier direct op in en zegt: ,,Kom maar naar voren, dan mag u meedoen.” Advocate Jeannette Stam loopt naar voren en neemt vervolgens deel aan de discussie. Want, zo is haar argumentatie: ,,Vrouwen communiceren heel anders dan mannen. Vrouwen zijn directer. Mannen denken direct te zijn, maar ze denken maar per stukje en zijn zo vaak indirect.” Eén van de vragen van de sportpresentator aan Kees Heijblom is: ,,Kan je eerlijk zijn in de zorg?” Heijblom meent van wel. ,,Eerlijk duurt ook hier het langs.” De Rivas-directeur zegt het wel moeilijk te vinden om fouten te bekennen: ,,Het is buitengewoon vervelend om je fouten toe te geven. Laatst heb ik bijvoorbeeld iemand te snel en verkeerd beoordeeld. Dat is niet makkelijk.” Ook de burgemeester wordt gevraagd om zijn laatst gemaakte fout te noemen. Deze antwoordt: ,,Laatste fout? Ik zou niet weten. Ik maak bijna geen fouten. Je doet je uiterste best om iets goed te doen, maar je kunt soms wel een verkeerde route volgen. Is dat fout?” De presentator lacht hier hartelijk om en zegt: ,,U bent in ieder geval goed in het rechtmaken van wat krom is.” De advocate, die duidelijk opkomt voor de vrouwen, zegt: ,,Minimaal veertig procent in de top van het bedrijfsleven dient vrouw te zijn.” Daar is Rein Willems, die ooit op de 32ste plaats van machtigste man ter wereld stond, het totaal niet mee eens. ,,Dat is onzin! Je moet geen quota instellen om vrouwen aan de top te krijgen. Dat kun je vrouwen niet aandoen.” Burgemeester Boevée zegt op ironische toon: ,,Vrouwen betekenen veel in mijn leven en ik gún ze gewoon een rol.” Gespreksleider Genee vraagt zich lachend af waar hij op doelt. Boevée vervolgt: ,,Mijn vrouw en m’n twee secretaresses zorgen voor rust in mijn leven en ik vertroetel ze op mijn manier.”

Unit4Agresso-debat ontaardt in onderonsje SLIEDRECHT – Het had een stevige discussie moeten worden in de gigantische tenten van Unit4Agresso in Sliedrecht afgelopen dinsdag, maar het had af en toe meer weg van een gezellige babbel. Voetbalpresentator Wilfred Genee leidde het gesprek met vijf prominenten in goede en soms humoristische banen voor de circa 320 MKB’ers. De grootste verrassing van de avond was de plotselinge participatie van een ‘feministische’ vrouw. En dat terwijl er alleen mannen uitgenodigd waren in het panel.

Door Peter Stam

De heren en vrouw kwamen, ondanks het lacherige gehalte, toch nog tot een conclusie, namelijk dat de gemeente samen met de bedrijven zich in gaat zetten voor meer innovatie en goede communicatie. Unit4Agresso, gespecialiseerd in het ontwikkelen van bedrijfssoftware, organiseerde de avond om de opening van het nieuwe hoofdkantoor in Sliedrecht te vieren.

advertentie
advertentie