Raad toch akkoord met gasstation

24 april 2008 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - De gemeente Graafstroom gaat toch akkoord met de realisatie van een gascompressorstation ter grootte van circa negen hectare in Wijngaarden. Maandagavond was dit het resultaat van een discussie in de gemeenteraad over de voortgang van de MER-procedure. Half februari had de raad het door Arcadis gepresenteerde rapport nog als onaanvaardbaar terugverwezen voor aanpassing. Met name de volharding in de eerste keus voor Wijngaarden als beste locatie voor het gasstation kon de raad toen niet accepteren. Niet dat daar nu iets in is veranderd, wél het aanbod van Gasunie om de gemeente zo’n anderhalf miljoen euro compensatie te geven en de toezegging van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland om de contouren voor woningbouw in Wijngaarden en verplaatsing van Gemeenschapscentrum Trefpunt in Oud-Alblas te verruimen, heeft ervoor gezorgd dat een meerderheid van de raad om is. Temeer omdat ze zich terdege realiseerden dat er uiteindelijk geen ontkomen aan is.

Dat was althans de overtuiging van het college van Burgemeester en Wethouders, die de raad dan ook niet alleen vroeg te besluiten het gewijzigde MER-rapport goed te keuren, maar ook akkoord te gaan met de locatiekeuze van Gasunie voor Wijngaarden. Dit tot groot ongenoegen van met name het actiecomité Wijngaarden Ontploft, dat zich beraadt op verdere stappen richting de rechter.

Burgemeester Dirk van der Borg duidde erop dat ‘er linksom of rechtsom een aanwijzing door het rijk zal volgen’ als Graafstroom volhardt in afwijzing van de plannen van Gasunie. Leen den Ouden van Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard kwam tijdens de vergadering op voor het leefmilieu van de kleine zwaan en riep de raad op haar verantwoordelijkheid als rentmeester van het Groene Hart te nemen. Wim den Haan, namens verenigingsgebouw De Haveling in Wijngaarden, juichte het echter toe dat er nu geld vrijkomt voor het opknappen van het verenigingsgebouw en de mogelijkheid tot de bouw van extra woningen. Mechttild Janssen van de Stichting Dorp Wijngaarden zei compleet verrast te zijn dat het college ineens een ander standpunt had ingenomen: ,,Gasunie zal blij met u zijn, want waar vind je gemeentebesturen die zo makkelijk meegaan?”, vroeg ze zich af.

De fracties van het CDA en de ChristenUnie schaarden zich achter het standpunt van het college. ,,Liever zien we hier geen station, maar we hebben de stellige overtuiging dat het er toch komt door de nieuwe coördinatieregeling (deze regeling houdt in dat het rijk rechtstreeks kan ingrijpen volgens een nieuwe wet, die er deze zomer aankomt, red.)”, aldus CDA-raadslid Mark den Boer. Ook Cees Boender (CU) zei dat ieder die nuchter nadenkt en alle informatie op zich in laat werken weet dat er geen ontkomen aan is. ,,Nu Nee zeggen betekent geen invloed meer hebben op de invulling, geen compensatie in euro’s en geen verruiming van de contouren. We staan met de rug tegen de muur.”

De SGP-fractie benadrukte geen voorstander van een gasstation te zijn, maar wél het MER-rapport te willen goedkeuren: ,,Dit betekent voor ons nog niet dat Wijngaarden de locatie is en ook niet dat we straks met een bestemmingsplanwijziging akkoord zullen gaan”, aldus Bart Verhoeve, die aangaf de compensatie van Gasunie eigenlijk veel te mager te vinden. Desondanks stemde de SGP-fractie voor het voorstel. Zo niet de twee andere oppositiepartijen. PvdA’er Paul Verschoor zei flora, fauna en milieu belangrijker te vinden dan de economie. Carel de Knegt (VVD) vroeg zich af waarop het standpunt van het college gebaseerd was dat de gemeente de regie zal verliezen bij afwijzing van de MER en afwijzing van de locatie Wijngaarden. Volgens hem hoeft de gemeente zich niet zomaar opzij te laten zetten als het over grondrechten gaat.

advertentie
advertentie