‘Gasstation via rechter stoppen’

8 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Wél beseft hij op achterstand te staan nu de gemeenteraad in meerderheid niet alleen het gewijzigde MER-rapport heeft aanvaard maar nadrukkelijk ook akkoord is gegaan met Wijngaarden als de beste locatie voor het gasstation. ,,Maar”, zo vraagt De Knegt zich hardop af, ,,Is Graafstroom hiermee vooral wat het laatste betreft niet een stap te ver gegaan?” Hij betoogt dat het gras zo voor de voeten van ieder ander is weggemaaid. Op het ter inzage liggende rapport kunnen belanghebbenden namelijk bezwaar aantekenen. Echter, dat is volgens hem een wassen neus nu de gemeente al bij voorbaat heeft aangegeven in te stemmen met de keuze voor Wijngaarden. Hij denkt dat dit juridisch niet kan. In elk geval gaat Wijngaarden Ontploft via de opgerichte stichting gefundeerd bezwaar aantekenen bij de bestuursrechter in Dordrecht. Hij gelooft erin daarbij een heel goede kans van slagen te hebben. In elk geval kan het ertoe leiden dat de plannen behoorlijk worden vertraagd. Hij zegt erop te hopen en er rekening mee te houden dat Gasunie dan uiteindelijk toch nog voor een andere locatie zal kiezen. ,,Want ze hebben haast.” Wat hem het meest dwars zit is dat vooral de locatie IJsselmonde (ten zuiden van Rotterdam), door de gemeente Graafstroom aangedragen als één van de zeventien alternatieven in de MER-procedure, in milieutechnisch opzicht als minder geschikt wordt aangemerkt. Dit terwijl deze locatie direct aansluit op de al bestaande leidingenstraat richting Zelzate. Daar zou de benodigde extra noord-zuid transportleiding, die nu vanaf Wijngaarden is gepland, zonder omslachtige vergunningenprocedures aangelegd kunnen worden. Een voor de hand liggende locatie dus. Volgens De Knegt gaat het echter om geld. “De benodigde grond voor de bouw van het station is daar vele malen duurder dan hier. Dát is de reden.” “Tegen deze achtergrond is de anderhalf miljoen euro die Gasunie ter compensatie aan de gemeente Graafstroom wil betalen dan ook peanuts”, legt hij uit. Hetzelfde heeft de VVD-fractie in de gemeenteraad van Graafstroom betoogd, daarin gesteund door de PvdA en ook de SGP. Maar dat mocht niet baten want de meerderheid van CDA en ChristenUnie was een andere mening toegedaan.

WIJNGAARDEN - Ook al is het gemeentebestuur van Graafstroom inmiddels akkoord met de realisering van een gascompressorstation in Wijngaarden, het comité Wijngaarden Ontploft heeft de strijd nog niet opgegeven. Zij maakt zich sterk dit plan via een juridische procedure alsnog tegen te houden. De eerste stap daartoe is inmiddels gezet. Mr. Carel de Knegt vertelt dat een stichting in het leven is geroepen die de gang naar de bestuursrechter moet voorbereiden en uitvoeren.

Door Johan Heijkoop

Verder zegt De Knegt het zeer curieus te vinden dat in het MER-rapport niet wordt gerept over een nog noodzakelijk aan te leggen extra gasleiding van de Maasvlakte naar Wijngaarden in verband met de aanlanding/aanvoer van overzee van extra LNG in de nabije toekomst. Dat bewijst volgens hem zijn stelling dat het vooral om geld gaat dat Gasunie voor Wijngaarden kiest. ,,Want als het compressorstation ten zuiden van Rotterdam wordt gebouwd, op het kruispunt van de oost-west leiding en de leidingenstraat naar het zuiden, dan is die extra leiding uit het westen naar Wijngaarden helemaal niet nodig.”

De Knegt zegt er goede hoop op te hebben dat Wijngaarden Ontploft bij de bestuursrechter en/of wellicht in latere instantie de Raad van State alsnog aan het langste eind trekt. Mét een aantal anderen is hij ervan overtuigd op dit punt het gelijk aan zijn kant te hebben. Hij heeft heeft het alleen (nog) niet gekregen. De tijd zal het leren of de rechterlijke macht zijn mening deelt, dan wel toch de kant van Gasunie kiest door diverse andere zaken mee te wegen die niet in de onderhavige MER-procedure tot uiting komen. En die kans is groot, want het gaat hier tenslotte om een zaak waarbij belangen van hogere (nationale en zelfs internationale) orde een rol spelen. Als Wijngaarden toch niet door zou gaan kan Graafstroom die anderhalf miljoen natuurlijk wel schudden. Hoe dan ook, het duurt sowieso nog zeker een jaar voor de eerste spade de grond in kan.

advertentie
advertentie