‘Efficiënte samenvoeging’

29 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Eerder al werd in andere regio’s een dergelijke werkwijze geprobeerd, maar vaak flopte het voordat het echt tot uitvoering kwam. De basis van het Service Center Drechtsteden is het samenvoegen van verschillende interne dienstverleningen van twee regionale organisaties (Drechtsteden en Zuid-Holland-Zuid) en de zes gemeenten van de Drechtsteden. Sliedrecht, maar ook Papendrecht, Alblasserdam, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Dordrecht vallen daaronder.

Service Center bespaart regio miljoenen SLIEDRECHT - De regio Drechtsteden kan zo’n tien miljoen euro per jaar besparen door de invoering van het Service Center Drechtsteden. Dat vertelt Cojan Mookhoek, die namens de gemeente Sliedrecht in enkele werkgroepen voor de invoering van het SCD zit. De burger merkt weinig van de samenvoeging van een aantal gemeentelijke diensten die samenkomen in het Service Center Drechtsteden dat sinds 1 april gevestigd is aan de Dordtse Noordendijk.

Mookhoek legt uit: ,,Binnen de gemeentes werken veel afdelingen monodisciplinair, dat wil zeggen dat veel van hetzelfde wordt gedaan. Door deze afdelingen van gemeentes samen te voegen, kan veel effectiever worden gewerkt. Het samenvoegen van de afdelingen is gecompliceerd, maar het werk wordt uitdagender en met minder mensen kan dezelfde hoeveelheid werk worden gedaan. Het SCD spitst zich vooral toe op de afdelingen communicatie, systeembeheer, personeel en organisatie, ICT en facilitair beheer.” De 430 werknemers van het SCD worden op projectbasis ingezet door de gemeenten en regionale organisaties die deelnemen in het Service Center Drechtsteden. ,,Als ik iemand nodig heb voor de communicatie, hebben we niet hier een afdeling, maar kan ik bij het SCD terecht. Werknemers kunnen doelmatiger worden ingezet.” De burger heeft baat bij een lokaal efficiënt opererende gemeente, meent Mookhoek. ,,Het geld dat bespaard wordt, komt ten goede aan de burger.”

Het Service Center Drechtsteden is niet het begin van een grote Drechtstad, stelt Mookhoek. ,,Het is niet zo dat Dordrecht probeert de regio te annexeren. Zo’n samenwerking is onvoorstelbaar gecompliceerd en je krijgt nooit al die neuzen dezelfde kant op. Een stad als Dordrecht moet zes stappen terug doen om zich in te leven in de problemen van bijvoorbeeld Alblasserdam. Zelf zie ik zo’n Drechtstad, die dan de vierde grote stad van Nederland zou worden, wel zitten. Het heeft een buitengewoon ambitieniveau en bestuurlijk zou het best handig zijn, hoewel wel met veel mensen samengewerkt moet worden. Burgers hebben echter weinig baat bij een Drechtstad. Emotioneel brengt het niets, mensen zijn veel te bang de eigen identiteit te verliezen.”

advertentie
advertentie