Tuin van Elektra wordt weer omgeploegd

19 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Muziek met wierookstokjes, explosieve ritmes uit Latijns-Amerika en een opzwepende mix van grunge en stoner. Elektra’s Tuinfeest, het jaarlijkse festival voor jong en oud, draait om muziek. Bands uit binnen- en buitenland krijgen de kans om hun kunsten te vertonen voor muziekminnend Sliedrecht. Voor de liefhebber een feest van herkenning, voor het grote publiek veel onbekende namen. Maar maakt onbekend niet onbemind? Alhoewel: één bekend gezicht staat zaterdag sowieso op het podium. ‘Lama’ Jeroen van Koningsbrugge speelt met zijn band Zeus op het Tuinfeest. Het Kompas stelt, met behulp van de organisatie, de overige bands voor.

SLIEDRECHT - De tuin van Elektra wordt zaterdag 21 juni weer omgeploegd. Wellicht omdat het Nederlands Elftal dan de halve finale op het EK bereikt, maar zeker ook omdat het jaarlijkse tuinfeest wordt gehouden. Voor de 38ste keer alweer. ,,We hebben met man en macht gewerkt om een geweldig festival te kunnen organiseren. Op de line up staan dit jaar niemand minder dan The Machine, The Riplets, Mala Vita, Zeus, Janis Joplin Band, Texas Terri Bomb (US), Super 400 (US), J-stars en Lefties Soul Connection”, aldus de enthousiaste organisatie.

,,The Machine is de winnaar van de Kleine Prijs van de Alblasserwaard en bestaat uit drie leden. Als traditioneel powertrio (drums, bas en gitaar/zang) brengt de band zijn eigen versie van hard/heavy rock met zware riffs en psychedelische passages. Duidelijk passend in de hedendaagse stonerrock beweging, speelt de band een eigen stijl van heavy psych rock. De optredens blijven boeien, mede door de voorliefde voor improvisaties. De nummers worden nooit twee keer hetzelfde gespeeld. Het jaren zestig gevoel word versterkt door de olielamp en wierookstokjes.”

Een waslijst aan optredens, supportact van Sum41, Dee Dee Ramone en Deadmoon. Tours met Green Lizard en de Heideroosjes en drie stoere punkrock platen op zak. ,,Het gaat goed met de meiden punkrock formatie the Riplets. Al sinds 1998 spelen deze meiden de vaderlandse, Europese en zelfs Amerikaanse podia plat. ,,Gewapend met hun nieuwste album ‘Rock’ gaan ze ons Tuinfeest grasveldje eens even omploegen of zoals ze het zelf zeggen: The Riplets are back in black and they just love to rrrrrock.”

Mala Vita, zigeuners van de 21ste eeuw, weten op energieke wijze de wereld muzikaal in een notendop samen te vatten. Het geheim van dit succesrecept? Opzwepende melodieën uit de Balkan, explosieve ritmes uit Latijns-Amerika en teksten die rechtstreeks afkomstig zijn uit de donkere stegen van Napels. Men neme vijf bandleden met ieder een eigen nationaliteit en muzikale achtergrond, even mixen, en de mondiale sound van Mala Vita dendert de speakers uit.

Heavy Groove Rock is hoe Zeus zichzelf omschrijft. Deze band met BNN-Lama Jeroen van Koningsbrugge in de gelederen speelt een opzwepende mix van grunge en stoner in de traditie van bands als Karma To Burn, Black Sabbath en Alice In Chains. Vorig jaar verscheen het tweede album ‘07’ dat enkel lovende recensies kreeg in de vaderlandse pers.

De ‘Janis Joplin band’ is een zevenmans formatie van toegewijde muzikanten die het repertoire van Janis Joplin op authentieke wijze ten gehore brengt. Het totale repertoire van Janis wordt gespeeld: van de eerste ruwe psychedelische rocknummers van Big Brother & Holding Company uit de San Francisco Haight Ashbury scene, naar de meer orkest- en bluesgetinte songs van de Kozmic Blues Band, tot de compacte sound van de Full Tilt Boogie Band.

L.A.’s Female Iggy Pop, zo noemde een journalist haar ooit eens. ,,En die vergelijking is niet zo vreemd”, zegt de organisatie over Texas Terri Bomb. ,,Zij maakt namelijk ruige sleaze punk rock in de stijl van Iggy Pop en MC5.

Toppers

Super 400 is één van de toppers van het Tuinfeest 2008. ,,Classic rock, bluesgetinte hardrock, dit powertrio uit New York laat een verpletterende indruk achter. Dit trio gaat het buitenpodium in Sliedrecht afbreken, dus het is maar goed dat Super 400 de laatste buitenband is.”

Frontman Johan Steevens en zijn band J-Stars overrompelen een zaal of festival met up tempo killer ska. Drums, bas, toetsen en gitaar leggen de solide, skankende basis voor de stuiterende melodieën van de tweemans- en eenvrouws- sterke blazerssectie.

,,En het eerste wat in je opkomt als je de Lefties Soul Connection hoort, is het woord ‘Rauw’. Hun sound is sterk beïnvloed door gritty laid-back funk van bands als The Meters uit New Orleans en andere (obscure) funk- en soul bands uit de zestiger en zeventiger jaren, maar ook 60s garage, mod-rock en meer hedendaagse stijlen als breakbeat en hip-hop zijn terug te horen in de sound. Een ander woord dat de Lefties goed omschrijft is ‘Soul’. Met veel soul creëren ze fatback break beats, bass lines, chicken guitar riffs en een ronkend Hammond orgel geluid.”

Afterparty en Kids Hoek

De afterparty wordt voorzien van muziek door DJ Thomas. ,,Van vette rock tot jaren 80, van disco tot Rammstein en van Elvis tot Jungle. Deze DJ staat garant voor afwisseling, dansbaarheid en meeschreeuwen. Een waardige afsluiter”, aldus de organisatie.

De jongere bezoekers kunnen springen op een springkussen, zich laten schminken, kleurplaten maken én een heuse klimmuur beklimmen. Ook is weer een theateract te zien, maar de organisatie houdt de inhoud nog even voor zich. Bij een aantal kraampjes worden typische ‘festivaldingetjes’ verkocht.

Het Tuinfeest begint om 12.00 uur. De eerste band begint om 13.00 uur. Om 22.30 uur zijn de optredens op het buitenpodium afgelopen. Binnen treden dan nog twee bands op: Nl. J-Star en Lefties Soul Connection. De afterparty gaat door tot 04.00 uur. De entree is gratis.

:Meer foto’s zijn te vinden op onze website www.kompassliedrecht.nl.

advertentie
advertentie