Veel historie in De Milde Hand

17 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Na een korte introductie door de heer W.M.Baas, directeur van de Ds. Koelmanschool, kreeg de heer Korpel het woord. ,,Ik woonde vlakbij het Rotterdamse vliegveld Waalhaven. We zagen vliegtuigen overkomen en de ramen trilden. Zo begon onze oorlog. We hebben de oorlog in al zijn facetten meegemaakt. In 1974 kwam ik in de Alblasserwaard terecht en was verbaasd toen ik hoorde over het bombardement van Alblasserdam op 11 mei en van Bleskensgraaf op 12 mei. Ik heb toen een boek geschreven over de brug over de Noord, die niet op de stafkaarten van het leger was aangegeven. De gebeurtenissen rond de brug zijn vastgelegd in het boek “De Strijd om de vergeten brug”. Later heb ik een trilogie geschreven over De Waard in oorlogstijd.” Vervolgens vertelde hij aan de geboeid luisterende kinderen over zijn belevenissen tijdens de hongerwinter.

Fraai tijdsbeeld van oorlogstijd in de Waard REGIO - In het bijzijn van de leerlingen van groep 6 tot en met 8 werd maandagmorgen op de Ds. Koelmanschool in Gorinchem het boek “De Milde Hand” gepresenteerd. De auteur is mevrouw R. Hoogerwerf-Holleman, die al een respectabel aantal boeken op haar naam heeft staan. Voorafgaand aan de presentatie vertelde de Alblasserdamse historicus A. Korpel over zijn eigen ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en over de boeken die hij heeft geschreven over de oorlogsjaren in de Waard. Daarna las de auteur twee bladzijden voor uit haar boek. Vervolgens ontving zij het eerste exemplaar uit handen van de heer M.J. Ruissen van Uitgeverij de Ramshoorn.

Het toeval wil dat heer Korpel en mevrouw Hoogerwerf aan het begin van de oorlog vlakbij elkaar woonden. Mevrouw woonde namelijk óp het vliegveld Waalhaven. ,,Veel van de dingen die de heer Korpel jullie heeft verteld, herken ik”, liet zij de kinderen weten. Het boek gaat over Maarten, een molenaar en zijn gezin in de Alblasserwaard. De naam van de molen De Milde Hand’ heeft betrekking op wat er in een van de Psalmen geschreven staat, over een handvol koren dat op het land gekoesterd wordt door de zon. Ook had God hen met milde hand geluk en voorspoed gegeven. Waar de molen heeft gestaan heeft de auteur in het midden gelaten. Waneer de oorlog uitbreekt en Rotterdam wordt gebombardeerd breekt er voor het gezin een moeilijke tijd aan. Geerte Bosman, een godvrezende vrouw, wordt in huis genomen. De molen wordt een onderduikadres voor Joden en verzetsstrijders. In de hongerwinter mag de molenaar met milde hand meel uitreiken aan de hongerige bewoners van de Alblasserwaard. Het boekje telt 175 bladzijden en is voorzien van historisch fotomateriaal. De prijs is tot 31 december 9,95 euro; daarna 13,95 euro. Het verhaal is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar. De eerste druk van 2.000 exemplaren is vrijwel uitverkocht. De tweede druk, die 3.000 exemplaren telt, wordt eind deze maand verwacht.

Mevrouw Hoogerwerf nam het eerste boekje in ontvangst. Het tweede exemplaar was voor de heer Korpel, gevolgd door wethouder Akkerman. Anneke uit groep 8 ontving als vertegenwoordigster van de leerlingen tot haar verrassing een boekje uit handen van mevrouw Hoogerwerf.

advertentie
advertentie