Provincie geeft bus ruim baan in ZHZ

17 juli 2008 om 00:00 Nieuws

REGIO - De provincie stelt door middel van een subsidieregeling 6 miljoen euro beschikbaar om het vervoer per bus betrouwbaarder te maken. Andere wegbeheerders dan de provincie, zoals gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat, kunnen met deze subsidie de doorstroming voor de bus verbeteren. Zo’n 75 procent van alle knelpunten voor het openbaar vervoer liggen op wegen die niet door de provincie worden beheerd.

,,We hebben de ambitie om in deze collegeperiode een kwaliteitssprong te maken in het openbaar vervoer”, aldus Asje van Dijk (CDA), gedeputeerde Verkeer en Vervoer. ,,Als opdrachtgever voor het openbaar vervoer heeft de provincie alle belang bij verbeteringen in de infrastructuur om zo de bus beter te laten doorstromen.”

Om de kwaliteit van het openbaar vervoer in de provincie te verbeteren is een goede doorstroming van de bus op de weg belangrijk. Hierdoor verbetert de betrouwbaarheid van de bus, die zo een goed alternatief wordt voor de auto. Op haar eigen wegen kan de provincie zelf maatregelen nemen, maar op gemeentelijke en Rijkswegen is de provincie afhankelijk van de medewerking van andere wegbeheerders.

Wegbeheerders kunnen subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld de aanleg van een busbaan of busstrook, of het plaatsen van installaties, waardoor de bus groen krijgt bij een verkeerslicht wanneer die aan komt rijden. Maar ook het aanleggen van een bussluis of het aanpassen van een parkeersituatie kunnen met dit geld deels worden gefinancieerd.

Met deze subsidie wil de provincie ook een bijdrage leveren aan de maatregelen, die het ministerie van Verkeer en Waterstaat voorstelt om op korte termijn knelpunten in Zuid-Holland te verhelpen. Oplossingen worden gezocht in een betere afstelling van verkeerslichten en het gebruik van de vluchtstrook voor de bus op Rijkswegen. Het ministerie betaalt 50 procent van deze kosten.

advertentie
advertentie