‘Kind kan zo het water inglijden’

7 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

‘Over de brede vijver van De Wiel aan de Rembrandtlaan ligt een prachtige loopbrug’, zo stelt De Vries in zijn brief. De brug verfraait de omgeving vindt hij, maar hij zet zijn vraagtekens bij de veiligheid van de brug van de wijk. Het veertig centimeter grote gat tussen het loopgedeelte van de brug en de enige tussenbalk vindt hij gevaarlijk; een vallend of struikelend kind kan in zijn optiek zo het water inglijden. Ook maakt hij zich zorgen om de afstand tussen de onderkant van de brug en het water, die slechts tien centimeter bedraagt. ‘Wanneer de drenkeling onder de brug komt, zit hij hopeloos vast en kan er niet uitkomen’, schrijft De Vries.

Buurtbewoner twijfelt aan veiligheid brug SLIEDRECHT - ‘Is de brug over de brede vijver van De Wiel aan de Rembrandtlaan wel veilig voor kinderen’, vroeg Sliedrechter Joop de Vries zich af in een brief aan Het Kompas Sliedrecht. De Vries maakt zich zorgen om de veiligheid van kleine kinderen die in zijn ogen makkelijk door de ruimte tussen het brugdek en de tussenbalk kunnen glippen. Het Kompas ging op zoek naar een antwoord.

De Vries kaartte de in zijn ogen onveilige situatie eerder al aan bij verantwoordelijk wethouder Van de Ven en bedacht zelf als oplossing om een extra tussenplank aan te brengen die het in het water vallen moet belemmeren. De gemeente stelde echter dat aan alle veiligheidsnormen is voldaan. Normen die De Vries erg ruim vindt: ‘Namelijk bij het eerste dichtstbijzijnde bruggetje van de Tolsteeg naar de Rembrandtlaan is er een tussenruimte van 28 centimeter en dat is dus een stuk veiliger voor doorglijden. Daar kan het wel en waarom dan hier niet?’

John van Tent, medewerker weg- en waterbouw van de gemeente Sliedrecht, reageert bij afwezigheid van wethouder Van der Ven op de kwestie: ,,Meneer De Vries heeft ons gewezen op de in zijn ogen onveilige situatie. Naar aanleiding daarvan hebben wij de brug nog eens tegen het bouwbesluit aangehouden. Daaruit blijkt dat de betreffende brug voldoet aan alle eisen. De brug is gebouwd in samenspraak met het wijkplatform, waarbij veelvuldig is gekeken naar de veiligheid van de brug die in onze ogen goed is.” Van Tent vindt het prettig dat mensen alert zijn op onveilige situaties in Sliedrecht en dat ze deze zorgen uiten naar de gemeente. ,,Alleen is deze brug na heroverweging in onze ogen nog steeds veilig. In feite is elke slootkant gevaarlijk voor kinderen die niet in het bezit zijn van een zwemdiploma. Natuurlijk heeft de gemeente de verantwoordelijkheid om te zorgen voor veilige situaties, maar we kunnen niet om elke vijver een heel groot hek plaatsen. Kinderen zonder zwemdiploma hebben niets te zoeken bij de waterkant, daar ligt ook een verantwoordelijkheid bij ouders om hun kinderen bij water weg te houden. We leven nu eenmaal in een waterland en helaas gebeuren daar soms ongelukken mee. Ook als de gemeente zorgt dat bruggen veilig zijn.”

u Joop de Vries reageerde op de oproep in Het Kompas om komkommernieuws te melden waarmee de redactie in deze periode aan de slag kan. Heeft u ook een tip? Mail ons op kompas.sliedrecht@bdu.nl.

advertentie
advertentie