Baanhoek krijgt (weer) station

2 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Volgens planning starten de werkzaamheden aan het huidige station en de voorbereidingen voor het nieuwe station in 2009. De perrons van het huidige station moeten worden aangepast aan het niveau van de uitstap van de treinen van de Merwede-Lingelijn. De treinen worden makkelijk toegankelijk voor rolstoelen en fietsen. Daarnaast moet het station worden aangepast aan de huisstijl van de lijn. Het gebouw, maar ook zaken als abri’s en meubilair, krijgen dezelfde kleuren als de Merwede-Lingelijn.

Nieuw knooppunt voor trein en bus SLIEDRECHT - Met de realisatie van een station in Baanhoek-West gaan de initiatiefnemers - knipogend gezegd - terug in de tijd. Voor de Tweede Wereldoorlog vormde een houten wachtlokaal met een loket immers al de halte Baanhoek. Na de verdwijning van dit stationnetje op 15 mei 1938 is veel ten goede veranderd op de spoorlijn. De nieuwste ontwikkeling - ‘station Baanhoek-West’ moet de kwaliteit van het openbaar vervoer een verdere impuls geven.

De halte Baanhoek moet verrijzen op de spoordijk tussen Baanhoek-west en de bestaande bebouwing van Sliedrecht. Bij het station komt ruimschoots parkeergelegenheid en worden voldoende fietsenstallingen gebouwd, vertelt de Sliedrechtse wethouder Remco van de Ven. Met de realisatie van het station moeten de omliggende (nieuwe) wijken in Sliedrecht (950 woningen) en Papendrecht (1200 huizen) beter ontsloten worden, zegt hij. ,,De bouw van het station is vooral belangrijk voor deze bewoners. De aanleg van het station is ook bedoeld om mensen uit de auto en in de trein te krijgen. Dat is uiteindelijk beter voor het milieu en het vermindert files.” Tijdens de verbouwing van het station in Sliedrecht en de bouw van de nieuwe halte wordt vooral ‘s nachts gewerkt. Volgens Van de Ven wordt tijdens deze werkzaamheden de overlast voor reizigers tot ‘een minimum’ beperkt.

Het nieuwe station wordt een knooppunt voor trein én bus. Het Hoogwaardig Openbaar Vervoer Drechtsteden (HOV-D) moet een flinke impuls krijgen door de realisatie. Verschillende buslijnen komen samen bij het station Baanhoek. Nieuw is een busverbinding die van de Noordkil in Papendrecht door Baanhoek-West naar de Craijensteijn rijdt. Om deze snelle verbinding te realiseren wordt een gat in de dijk gemaakt. De weg die vervolgens wordt aangelegd mag alleen worden gebruikt door bussen en fietsers. Automobilisten kunnen gebruik maken van de verbindingsweg die hier nu al ligt.

Dinsdag 14 oktober houdt de gemeente een voorlichtingsavond over de aanleg van het nieuwe station. Deze bijeenkomst begint om 19.30 uur in de Lockhorst.

Voor de oorlog

Bij de kenners van historisch Sliedrecht zal overigens een belletje gaan rinkelen bij het horen van de naam ‘station Baanhoek’. Een duikje in de geschiedenisboeken leert dat in dit stukje dorp ooit eerder een station heeft gestaan. In de negentiende eeuw maakte het station onderdeel uit van de toenmalige Betuwelijn (!). De halte was te vinden op het talud van de noordelijke oprit van de Baanhoekbrug en bestond uit een houten wachtlokaal met een loket. De halte was met een houten trap te bereiken...

advertentie
advertentie