Gemeente helpt starters met hypotheek

2 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Wie voor het eerst een huis koopt, komt voor ingewikkelde keuzes te staan. Niet altijd wordt genoeg verdiend om een redelijke starterswoning te kopen. De gemeente Sliedrecht helpt starters in haar gemeente en verstrekt hen een starterslening van maximaal dertigduizend euro.

Uit huurwoning door financiële handreiking

,,Een groep mensen die nu noodgedwongen bij hun ouders blijven wonen of huren kan zo toch een huis kopen. En het potje is nog lang niet leeg”, vertelt Ineke Verkerk, beleidsmedewerker volkshuisvesting bij de gemeente Sliedrecht.

Starters verdienen niet genoeg om een redelijke woning te kopen, meent Verkerk. ,,De gemiddelde starterswoning kost toch zo’n 150.000 euro en daar moet je zo’n 33.000 euro voor verdienen. De meeste starters verdienen dat niet en dus is er een groep die thuis blijft wonen of een woning huurt.” De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie. De starterslening van de gemeente Sliedrecht is ‘laagrentend’. ,,Laagrentend wil zeggen dat iemand, zolang dat niet kan, geen aflossing en rente hoeft te betalen over de starterslening. Na drie jaar wordt bekeken of het inkomen inmiddels hoog genoeg is om af te gaan betalen. Als dat dan niet kan wordt die aflos- en rentevrije periode verlengd met drie jaar. Wie na vijftien jaar niet kan aflossen mag de lening na dertig jaar terugbetalen. Dan is het huis zoveel in waarde gestegen dat het bedrag kan worden afgelost.”

Wie na drie jaar wel genoeg verdient gaat de starterslening aflossen via een annuïteitenhypotheek en een relatief ongunstige rente. ,,Dat hebben we bewust gedaan om het aflossen aan te moedigen. Mensen hogen tegen die tijd vaak hun eerste hypotheek op om de starterslening af te lossen. En elke lening die wordt terugbetaald kan weer opnieuw uitgegeven worden voor andere starters”, legt Verkerk uit.

Tot nu toe kochten zo’n tien starters een huis met behulp van de starterslening van de gemeente. Zes daarvan zijn stellen, vier van hen alleenstaanden. Ze kochten met name flats en kleine huisjes aan de dijk. ,,We hoeven geen twee-onder-een-kap-woningen te financieren. Als je in een flat woont hoef je niet meteen weg te rennen als je een kindje krijgt.” De startersleningen worden mogelijk gemaakt door het ministerie van VROM die daarvoor 42 miljoen euro uittrekt. De helft van elke starterslening (die maximaal 30.000 euro kan bedragen) wordt gefinancierd door het VROM. De gemeente Sliedrecht heeft een bedrag van 500.000 euro gereserveerd voor de leningen.

Wel zijn er enkele eisen waaraan de aanvragers van de starterslening moeten voldoen; ze moeten tussen de 21 en 35 jaar oud zijn, tenminste een jaar in Sliedrecht wonen in een huurwoning of inwonend en niet eerder een huis hebben gekocht. Het te kopen huis moet in Sliedrecht staan en mag niet duurder zijn dan 200.000 euro inclusief kosten koper (circa 179.000 euro exclusief) en de kopers moeten onvoldoende inkomsten hebben om het huis te kunnen kopen. Nationale Hypotheek Garantie is noodzakelijk voor het verstrekken van de lening.

Informatie over de lening en aanvragen van formulieren kan bij Ineke Verkerk, (0184) 495 962 en i.verkerk@sliedrecht.nl.

advertentie
advertentie