‘Meergranen met klein beetje suiker’

30 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

In 1993 begon Vink alleen in de boerderij met pannenkoeken bakken. Toen bakte hij zo’n 500 tot 600 pannenkoeken per dag, allemaal met een pollepel op de plaat. Samen met een vriend begon Vink met automatisering. Hij was daar zo mee bezig dat hij er ‘s nachts zelfs over droomde: ,,Ik stond in mijn droom onder de douche en toen kwam beslag uit de douchekop. Ik zat helemaal onder. Toen ik wakker was heb ik de douchekop eraf gehaald en hem gebruikt als instrument om beslag mee op de bakplaat te spuiten. Het was de eerste stap naar automatisering.”

Bioderij heeft voor iedereen een pannenkoek SLIEDRECHT - Zelf vindt hij een naturel meergranenpannenkoek met een klein beetje suiker het lekkerst. En Jan Vink, directeur van de Sliedrechtse pannenkoekenfabriek De Bioderij, kan het weten. Hij heeft ze allemaal wel eens op, van spekpannenkoek tot pannenkoek met kaas/spinazievulling. Zijn eenmanszaak groeide uit tot een van de grootste pannenkoekenproducenten van Europa, met afnemers uit heel de wereld.

Door Marjanne Dijkstra

Het inmiddels vijftien jaar oude bedrijf is via de Lelystraat beland op Baanhoek. Het pannenkoekenbakproces is volledig geautomatiseerd en er worden zo’n 1500 tot 1600 pannenkoeken per minuut gebakken, ruim twee miljoen per dag. De bijna zeventig soorten pannenkoeken liggen in zo’n 25 landen in de winkel. Behalve in Nederland kunnen mensen bijvoorbeeld ook in IJsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Denemarken en de Verenigde Staten pannenkoeken van De Bioderij kopen. Bij het bakken van een pannenkoek komt veel kijken; na het beslag maken worden de pannenkoeken gebakken, vlot afgekoeld in de koeltoren ter voorkoming van bacteriën, ingepakt en vervoerd.

Dat geen pannenkoek hetzelfde is blijkt uit het verhaal van Vink: ,,In Groot-Brittannië zijn ze veel zoeter en zit er meer suiker in. Zweden vraagt een pannenkoek met veel meer ei erin en in Duitsland is een pannenkoek veel zouter. Daarnaast hebben we een groot assortiment aan gevulde en belegde pannenkoeken. We maken pannenkoeken met appeltjes en rozijnen, chocola, gele room, aardbeien, spek maar bijvoorbeeld ook gevuld met kaas en spinazie.” Behalve pannenkoeken worden bij De Bioderij ook poffertjes en de meer cakeachtige ‘pancakes’ gemaakt.

In februari ligt de piekmaand voor de 140 werknemers van De Bioderij, die het bedrijf omschrijven als een ‘familiebedrijf’. Ook het zestigkoppige oproepbestand van de pannenkoekenfabriek is dan veel meer aan het werk. ,,In Groot-Brittannië is het dan Pancake Day. Het is een katholiek feest waarbij alle ingrediënten die overbleven na de grote schoonmaak in huis werden gebruikt voor het bakken van pannenkoeken. Daarna ging de vastentijd in. Inmiddels kopen veel mensen hun pannenkoeken en hebben wij het in die periode erg druk.”

De Bioderij kwam de laatste jaren in het nieuws door de geuroverlast die de fabriek zou veroorzaken. Vink verzekert dat hij alles doet om de overlast te verminderen. ,,Continu zijn we bezig om overlast te beperken. Ik kan goed begrijpen dat mensen niet steeds in die lucht willen zitten, maar elke bakkerij ruik je. Steeds werk ik eraan; ik steek veel geld in goede filters en deskundigen.”

Niet alleen in eigen land timmert Vink aan de weg, ook in het Afrikaanse Ethiopië heeft hij een fabriek gekocht. ,,In het kader van verantwoord ondernemen heb ik daar net iets meer dan de helft van een bedrijfje overgekocht dat injera’s maakt; een soort grote pannenkoeken. De eigenaar had met een microkrediet dat hij van Prinses Máxima had gekregen een bakkerij opgestart, maar kwam in de problemen. Nu is hij mijn compagnon en werken zestig vrouwen in de fabriek. Ze verdienen meer dan de gemiddelde Ethiopiër en ik probeer de werkgelegenheid verder te laten groeien. Ik kan wel alleen aan mezelf denken, maar ik vind het fijn om mensen te helpen.”

advertentie
advertentie