Elf passagiers touringcar onwel door Norovirus

10 februari 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - De elf passagiers van een touringcar die op maandagavond op de A15 ter hoogte van Sliedrecht onwel zijn geworden, zijn voor zover bekend op één persoon na weer huiswaarts gekeerd. De in totaal 38 passagiers en één chauffeur kwamen terug uit Duitsland waar ze een aantal dagen vakantie hadden gevierd. Een deel van hen voelde zich op de terugreis al niet erg lekker, maar ter hoogte van Sliedrecht werd één van hen echt onwel. Doordat het er in eerste instantie op leek dat mogelijk dat álle passagiers ziek waren en het in het begin nog niet duidelijk was hoe ziek ze waren, werd de zogenaamde Grip-1-procedure afgekondigd. Besloten werd de bus met passagiers naar het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht te brengen. Daar werden in een afgeschermd gedeelte alle passagiers ondervraagd en onderzocht. Uiteindelijk bleken elf mensen ziekteverschijnselen te hebben.

Mogelijk zijn deze passagiers in het Duitse hotel besmet met het zogenaamde Norovirus. Dit Norovirus is een groep van virussen die belangrijke verwekkers van onder meer diarree zijn. Het virus veroorzaakt tevens buikpijn, maagkrampen en hoofdpijn en is zeer besmettelijk. Met name kwetsbare groepen als zwangere vrouwen, oudere mensen en kinderen zijn erg vatbaar voor dit virus. In deze touringcar zaten hoofdzakelijk 55-plussers van wie één derde eerdergenoemde symptomen vertoonde. Zij zijn waarschijnlijk enkele dagen, tot maximaal zes dagen, ziek.

Om half negen 's avonds konden alle passagiers, op één na, met dezelfde bus door naar hun eindbestemmingen Alblasserdam en Rotterdam alwaar deze personen ook woonachtig zijn. Of deze ene persoon de nacht heeft doorgebracht in het ziekenhuis of dat deze diezelfde avond nog naar huis is gestuurd is niet bekend.

advertentie
advertentie