'Mensen kunnen hun eigen leefomgeving maken'

12 februari 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,We willen mensen betrokken maken bij hun wijk. Het is makkelijk om te wijzen en te roepen dat iets slecht is geregeld, maar hoe wil je het dan wel? Op de themabijeenkomst van het Wijkplatform Centrum willen we mensen uit de wijk bij elkaar brengen om te praten over wat ze willen in hun buurt." Aan het woord is Roelant Bijderwieden, lid van het wijkplatform. Het Kompas spreekt hem en voorzitter Vanessa Mudde over betrokkenheid in de wijk en hoe zij die betrokkenheid willen vergroten.

Door Marjanne Dijkstra

Mudde legt uit voor wie de bijeenkomst is bedoeld: ,,Iedereen die iets met de wijk te maken heeft en wilt meedenken, zowel bewoners als ondernemers, zijn welkom op de avond. De bewoners zelf moeten voeding geven voor wat in de wijk moet gebeuren. We hopen ook dat die avond verschillende initiatieven zullen ontstaan." Tijdens de avond worden de bewoners in groepjes gelinkt aan een vertegenwoordiging van de raadsfracties van de Sliedrechtse gemeenteraad. De politici moeten het gesprek aan 'hun' dialoogtafel in goede banen leiden en fungeren zo als tafelvoorzitter.

,,Het gaat om een stukje bekendheid wat we willen geven aan het wijkplatform. Als tien procent van de bewoners weet wie we zijn, dan is het veel. We willen mensen triggeren om uit hun huis te komen. Het wijkwerk op deze manier is nu vijf jaar aan de gang en we willen er een andere draai aan geven", vertelt Mudde. Bijderwieden voegt toe: ,,Problemen, zoals nu in de OUW, verbroederen. Dan komen mensen wel in actie. Maar we willen dat mensen weten dat als ze iets willen in hun wijk, dat ze niet hoeven te wachten tot Tablis of de gemeente er iets aan doet. Als je bijvoorbeeld vindt dat het speeltuintje niet meer voldoet, je straat groener wilt maken of eens een buurtbarbecue wilt organiseren, dan moet je zélf actie ondernemen. Wij als wijkplatform zijn er om samen met de bewoners te kijken naar de problemen en met onze steun kunnen bewoners plannen uitvoeren of problemen oplossen."

De avond is verdeeld in vier rondes legt Mudde uit. ,,De eerste ronde wordt kennisgemaakt, in de tweede ronde worden ervaringen uit de wijk uitgewisseld, in de derde fase komen de dromen aan bod - wat zou je doen als jij het voor het zeggen had in Sliedrecht?- en als laatste gaan we kijken hoe we die dromen kunnen waarmaken." Bijderwieden meent dat mensen zich bewust moeten zijn van het feit dat als ze iets willen, ze het gewoon moeten doen. ,,Klagen helpt niet. Je moet dus óf het probleem aanpakken óf je houdt er over op. Mensen die dat eerste willen, kunnen hun eigen leefomgeving maken."

De twee zijn niet bang dat de avond tegenvalt. Bijderwieden: ,,Zelfs al komen maar tien mensen, dan zijn we blij. We hebben onszelf geen doel gesteld. We gaan ook meteen aan de slag met de ideeën; een heel aantal dingen kunnen we uit ons eigen budget betalen." Mudde en Bijderwieden zoeken overigens ook nog nieuwe collega-wijkplatformleden: ,,We dunnen wat uit en willen er graag wat mensen bij. We hebben nog niemand uit de Rivierenbuurt, de Schildersbuurt of de Kerkbuurt; mensen zijn van harte welkom."

De themabijeenkomst met als titel 'Wijkcentrum is wat wij ervan maken' vindt plaats op donderdag 12 maart in het CJMV-gebouw.aan de Stationsweg 29 in Sliedrecht. De bijeenkomst start om 19.30 uur.

advertentie
advertentie