Op bommenjacht in Sliedrecht

12 februari 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Nederlandse Gasunie gaat op zoek naar bommen uit de Tweede Wereldoorlog in Sliedrecht. In de omgeving van de Baanhoekbrug is de kans aanzienlijk dat er nog onontplofte bommen uit de oorlog liggen. ,,De spoorbrug is in de Tweede Wereldoorlog flink gebombardeerd. Overigens is de kans op onontplofte bommen kleiner aan de kant van Sliedrecht dan aan de kant van Dordrecht. Maar we nemen het zekere voor het onzekere”, aldus een woordvoerster van de gemeente Sliedrecht.

Gasunie wil op de plek bij de Baanhoekbrug een gastransportleiding aanleggen naar het verdeelstation in Wijngaarden. De werkzaamheden voor de aanleg van deze leiding moeten in juni beginnen. ,,Waarschijnlijk wordt het onderzoek naar de aanwezigheid van onontplofte bommen daarom in het voorjaar gestart. De precisie datum is nog niet geprikt”, zegt de woordvoerster.

Het onderzoek naar de bommen wordt op twee manieren gedaan. Michiel Bal van Gasunie: ,,In eerste instantie wordt met speciale wagentjes over het terrein gereden. Op die manier wordt de eerste grondlaag onderzocht, de zogenoemde oppervlaktedetectie. Vervolgens wordt dieper in de grond gezocht door middel van een boormachine, omdat voor de aanleg van de gasleiding moet worden geheid. Het hele terrein wordt afgezocht door om de vier meter een gat in de grond te boren.”

advertentie
advertentie