Kwartiermaker wordt nieuwe commandant

12 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Volgens Aantjes gaat het met name om ondersteuning. ,,Je kunt op veel vlakken samenwerken waardoor je een efficiencyslag kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan veranderende wetgeving op het gebied van milieu en veiligheid en brandpreventie. Elk korps behandelt dezelfde vraagstukken. In deze samenwerkingsvorm hoef je maar één keer hetzelfde verhaal af te steken. Opleidingsavonden idem dito. Je kunt dat in groepjes doen waarin elk korps is vertegenwoordigd. Hierdoor is tijdens zo’n opleidingsavond de bezetting in orde. Met andere woorden: als de pieper gaat zijn er voldoende vrijwillige brandweermensen in de buurt van de kazerne om uit te rukken. Voorheen kon dat een probleem zijn als een flinke groep van hetzelfde korps bij een opleidingsavond aanwezig was.”

Brandweerkorps slaat andere weg in SLIEDRECHT / ALBLASSERDAM - Giessenburger Piet Aantjes (45) is onlangs benoemd tot de nieuwe brandweercommandant van Alblasserdam per 1 februari. Hij is al een jaar hoofd van de Papendrechtse brandweer en zal naar verwachting op termijn ook de nieuwe commandant worden van het Sliedrechtse korps. Twee jaar geleden werd een plan gepresenteerd om de brandweerkorpsen van de drie bovengenoemde gemeenten efficiënter te laten samenwerken. Aantjes moet als kwartiermaker sturing geven aan dat proces. ,,Als het goed is merkt de burger hier helemaal niets van. Inwoners van Alblasserdam zien dezelfde rode auto in de straat en dezelfde brandweerlieden. Elke gemeente zal een eigen kazerne behouden. Dat staat zeker niet ter discussie.”

Door Erik de Bruin

Zorgen over continuïteit

Piet Aantjes vergelijkt zichzelf met een chef van de werkplaats. ,,In de dagelijkse gang van zaken ben je in feite gewoon baas van de brandweer met als voornaamste taak de continuïteit voortzetten. Wat mijn werk leuk maakt is dat het een combinatie is. Dat elk moment de pieper kan gaan maakt het spannend omdat je nooit weet wat je te wachten staat. Aan de andere kant sta je midden tussen de mensen. Je hebt veel overleg. Onder andere met de gemeente. Ik ben regelmatig op het Papendrechtse gemeentehuis en dat verwacht ik ook in Alblasserdam te zullen doen. Daarbij moet wel altijd de insteek helder zijn dat het enkel ondersteunende activiteiten zijn en dat de brandweer er in hoofdzaak is om de burgers te helpen. Die moeten op ons kunnen rekenen. De vele opleidingsavonden hebben als doel de kwaliteit te verhogen.” Aantjes beseft wel dat de lat hoog ligt voor mensen die als vrijwilliger willen toetreden tot het brandweerkorps. ,,Over de huidige kwaliteit van de uitvoering maak ik me geen zorgen. Wat me wel zorgen maakt is de continuïteit van het aantal vrijwilligers. Bij een incident moet je binnen drie minuten in de kazerne zijn. Dat kan niet als je hier niet werkt of als je wel in Alblasserdam werkt maar hier niet woont.”

Automatismen doorbreken

Aantjes zegt het in het uitvoerende werk belangrijk te vinden dat brandweerlieden elkaar vertrouwen en een eenheid vormen. ,,Maar ik vind het zeker zo belangrijk dat ze hun eigen verantwoordelijkheid nemen en een positief-kritische houding aannemen. Als de bevelvoerder zegt dat je een brandend gebouw binnen moet stappen, moet je dat doen. Maar als je erheen gaat en jouw inschatting ter plekke is dat het te gevaarlijk is moet je dat durven zeggen. Zo’n bevelvoerder kan niet alle gevaren overzien. Het brandweerapparaat kan zich pas ontwikkelen als je wel eens automatismen doorbreekt. Soms is dat niet nodig - vuur blussen met water blijkt al eeuwen de beste methode - maar het werkt wel eens vernieuwend.”

advertentie
advertentie