'Burencontact is meer dan overleg'

17 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Leukste buurt-

activiteiten

krijgen prijs

SLIEDRECHT - Burgemeester Martin Boevée zette maandag 16 februari een aantal van de 22 buurtactiviteiten die in 2008 georganiseerd werden in de schijnwerpers. In wijk Centrum waren dat de ‘Huishoudens van Jan Steen’ die het afgelopen jaar maar liefst twee keer iets organiseerden. In West werd ‘Het Pleintje in de Beversweer’ uitverkoren. Extra aandacht kreeg hun buurtkrant. In wijk Oost ging de eer naar de Wild West Griendvaart. Deze spectaculaire wedstrijd op de vijver tussen De Horst en Stobbe met tuinen versierwedstrijd en muzikale afterparty met ‘Jan pak de Leuning’ mocht wegens originaliteit en creativiteit dit jaar de wisselbeker voor de beste buurtprijs in ontvangst nemen.

Door Margreet Strijker

De buurtprijzen zijn bedoeld als aanmoediging voor wijkbewoners om gezamenlijk een activiteit te organiseren om de sociale cohesie te versterken. Martin Bouvée: “Burencontact is meer dan overleg over een scheve stoeptegel of het al dan niet snoeien van een boom of heg. Ook de dingen die het leven in een straat, buurt of wijk leuk maken zijn belangrijk.” Een stelling waar Ronella, Tamara en Joyce het roerend mee eens zijn. Zij maken deel uit van een ‘Huishouden van Jan Steen’ en zijn de motoren achter de straatspeeldag die zij in mei organiseerden. Kinderen uit heel Sliedrecht waren er welkom. Later was er speciaal voor de bewoners van de Jan Steen straat noord een feest met als thema: Rood. De drie organisatoren vertellen dat het erg gezellig en geslaagd was, maar: ,,Het werd vooral zo’n succes dankzij alle andere Huishoudens van Jan Steen. Als onze buren niet helpen, is een feest niet mogelijk.”

Iets dat ook beaamd werd door Jeannette en Alies van ‘Het Pleintje in de Beversweer’. Samen met vier anderen organiseerden zij al voor de dertiende keer een buurtfeest. Veel activiteiten voor de kinderen, een optreden van de band ‘Loos Alarm’ en een barbecue met een groots dessert buffet. ,,Jan Wim, onze buurtkok maakte er echt iets geweldigs van!”

Sylvia, Lia, Harry en Piets vertegenwoordigden de Griendvaartcommissie, die op een bijna professionele manier de WildWest Griendvaart organiseerde. Het is dan ook niet voor niets dat de jury die bestond uit leden van de drie wijkplatforms bepaalde dat zij de wisselbeker mee naar huis mochten nemen.

Martin Bouvée maakte van de gelegenheid gebruik om het belang van het werk van deze bewonersplatforms te promoten. De leden van deze groepen werken samen met de wethouder, coördinator en de buurtagent aan de leefbaarheid in de wijk. Of het aan de wervende kwaliteiten van de burgemeester, aan de sfeer tijdens de prijsuitreiking of aan het boekje dat men aangeboden kreeg te danken was bleef in het midden, maar er meldden zich wel liefst zeven aspirant platformleden aan. Een mooie stimulans voor het Wijkgericht Werken èn voor de buurtactiviteiten in Sliedrecht. Zie: www.hetpleintje.net, griendvaart.hyves.nl en www.sliedrecht.nl .

advertentie
advertentie